Здорове харчування і фізична активність допоможуть пережити клімакс без проблем зі здоров’ям

Здорове харчування і фізична активність допоможуть пережити клімакс без проблем зі здоров’ям

При правильному розумінні менопаузи більшість жінок в цей період можуть добре почуватися. Завдання лікаря сьогодні – навчити жінку адекватно сприймати зміни, які з нею відбуваються, залишатися здоровою та енергійною. Про це нам розповів Володимир Чередніченко, лікар акушер-гінеколог КЗ «ЧОЛ Черкаської обласної ради», заслужений лікар України, кандидат мед. наук.

Середній вік настання менопаузи в Україні – 50-53 роки. Передчасне настання менопаузи пов’язане зі зниженням або припиненням функції яєчників. Причиною цьому є хромосомні порушення, імунні захворювання, інфекції, порушення кровозабезпечення яєчників, куріння, хіміо- та променева терапія. Хірургічне видалення яєчників також пришвидшує настання менопаузи. Жінки, в яких зберігаються яєчники після видалення матки, проходять цей період більш комфортно.
Спад рівня естрогенів відбувається поступово, тож менструальні цикли не припиняються водночас: є інтервал, відомий, як пременопауза або «менопаузальний перехід», упродовж яких відбуваються коливання рівня життя статевих гормонів. Для цього періоду характерні припливи – це ранній гострий симптом, що виникає після різкого падіння рівня естрогенів. Зазвичай вони тривають від 6 місяців до 5 років після природної менопаузи, проте деколи до 15 років. Після хірургічної менопаузи вони бувають важкими і тривають довше.

Клімакс є нормальним етапом розвитку жіночого організму, тому не варто в цей період застосовувати надто багато ліків. Будь-яке лікування в цей період повинно бути орієнтоване на стан конкретної пацієнтки. Гормональна замісна терапія (ЗГТ) потрібна далеко не всім. Рішення про її призначення має бути суто індивідуальним і базуватися на бажанні чи небажанні пацієнтки терпіти деякі неприємні симптоми, наявності чи відсутності жіночих хвороб. Додам, що є протипоказання щодо ЗГТ, це зокрема, захворювання печінки, звертальної системи крові та індивідуальна непереносимість.
Дієта, фізична активність та підтримка належної маси тіла є основними факторами запобігання розвитку судинно-серцевої патології, остеопорозу, цукрового діабету, раку молочної залози та депресії.

Раціон, у якому багато овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, горіхів, нежирних молочних продуктів, натомість мало холестерину, солодощів, а червоне м’ясо замінене курячим і рибою, дає змогу зменшити індекс маси тіла, покращити склад крові, знизити артеріальний тиск та вміст цукру в крові. Корисно їсти в цей період сою та насіння льону – ізофлавони та інші фітоестрогени, які в них містяться, позитивно впливають на здоров’я жінки, зокрема підвищують імунітет і налагоджують гормональний фон.
Нескладні фізичні вправи, наприклад, швидка ходьба, зменшують ризик коронарних ускладнень, навіть у жінок, які розпочали заняття в середньому віці. Корисні для таких пацієнток і вправи з навантаженням, які підвищують щільність кісткової тканини, зменшують ризик остеопоротичних переломів та запобігають падінням у старшому віці.

Особливо необхідно подбати про себе жінкам із надмірною вагою. Зайва вага – це тягар для організму, який дає додаткове навантаження на внутрішні органи, суглоби, підвищує кров’яний тиск. Ось чому повні люди в два рази частіше хворіють на гіпертонію, цукровий діабет, рак, артроз, артрит, частіше помирають від інфаркту та інсульту. Тобто, повні люди ложкою та вилкою самі риють собі могилу. Треба пам’ятати, що серед довгожителів товстунів немає. Щоб схуднути, потрібно менше їсти і більше рухатись. Іншого способу немає – фізичні навантаження та сила волі.
У нашому відділенні розроблена та впроваджується в практику методика немедикаментозного лікування тяжких форм клімактеричного синдрому. Це включає відповідну дієту та фізичні навантаження(лікувальна фізкультура), голкотерапія, фізіотерапевтичні процедури (електросон, ванни, електрофорези). Важливим є застосування гіпербаричної оксигенації (барокамери), де проводиться інтенсивне насичення організму киснем, що покращує функцію залоз внутрішньої секреції та стимулює імунну систему. Активуються окисні процеси, поліпшується стан гіпофізарної надниркової, серцево-судинної системи.
У більшості випадків (а ми маємо досвід лікування більше сотні пацієнтів з тяжкими формами клімактеричного синдрому) добивалися позитивних результатів. Інколи пацієнти проходять лікувальний курс декілька разів. Тому, якщо лікування за місцем проживання не дає ефекту, звертайтесь до гінекологічного відділення обласної лікарні, де ви отримаєте консультацію, а можливо і стаціонарну допомогу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x