Мільйонери та бідняки змагатимуться за крісло мера Черкас

Мільйонери та бідняки змагатимуться за крісло мера Черкас

Громадські активісти розповіли, які прибутки мають кандидати у мери. Хтось декларує майже мільйонні статки, у когось – пусті декларації, а у частини кандидатів при нульових доходах машини та квартири з’являються, як гриби після дощу. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Ми дослідили декларації кандидатів в мери Черкас і виявили багато цікавезних речей. Умовно, кандидатів ми поділили на «найбагатших», «забезпечених», «скромних» і «бідних». Хочу зазначити, що до останньої когорти потрапили двоє людей, які прагнуть потрапити в крісло мера, при цьому подаючи «нульові» декларації. Це Денис Колесник та кандидат від «Свободи» Ярослав Нищик. Щодо першого, то він кандидат уже вчетверте. На попередніх виборах обіцяв піпалити себе, якщо Сергій Одарич знов стане мером, але згодом передумав і поїхав до Німеччини, очевидно, вгамовувати стрес. Підпалювати себе передумав, оскільки здорожчав бензин, – жартує регіональний аналітик руху «Чесно» Вікторія Феофілова. – Що ж до Ярослава Нищика, то хоч він і є підприємцем, але у коментарі нам зазначив, що протягом минулого року бізнесом не займався, а основною його діяльністю була допомога армії та інші види волонтерства.

Трійка мільйонерів

Є серед кандидатів на мерське крісло і дуже багаті люди, а простіше кажучи – мільйонери. Хтось самостійно заробляє мільйонні статки, а хтось просто має багатих родичів.

Так, згідно з декларацією кандидата, річний дохід Сергія Одарича майже 80 тис. грн на рік, членів родини – більше ніж 1,5 млн грн. Цікаво, що 120 тис. з них – винагорода від реалізації прав інтелектуальної власності. Загалом Одаричі мають: земельну ділянку (5 тис. кв. м) і великий будинок (856 кв.м) в с. Мошни, а також квартиру в Києві (127 кв.м). Автопарк родини: дві Тойоти 2005 р.в. та 2007 р.в. На рахунках у банку майже 30 тис. грн. Більше 2,5 млн грн. склали внески до статутного капіталу різних підприємств групи Бродського. Якщо порівняти ці дані з декларацією 2012 року, яку можна знайти в Інтернеті, то обсяг і структура доходів не надто змінилися: як і раніше основний і суттєвий дохід приносить підприємницька діяльність дружини, майно та автопарк не змінилися з того часу.

Ще багатших родичів має конкурент Одарича Володимир Дибенко. Якщо вірити його декларації, то за 2014 рік кандидат заробив майже 117 тис. грн та ще майже 2,5 млн грн. – доходи членів сім’ї. Майно: майже 2 га землі у селі Мельники, невеличка квартира у Києві (42 кв.м) та квартира у Черкасах (101 кв.м). При таких доходах має досить скромний автомобіль – Деу Ланос 2008 року.

Проте найбільше з усіх претендентів на крісло мера самостійно заробляє кандидат на посаду мера від новостворенної партії «УКРОП» Андрій Бортник.

За 2014 рік кандидат задекларував 924 тис. грн власних доходів, ще 117 тис. – дохід членів сімї. Має 1000 кв.м земельної ділянки з будинком 500 кв. м у Соснівці, квартира 106 кв.м і гараж. Лексус RX та мотоцикл Харлєй Девідсон, Пежо у користуванні членів родини. На рахунках в банку – майже 430 тис. грн.

Забезпечені підприємці

Серед досить забезпечених підприємців «засвітився» також кандидат на посаду мера від Радикальної партії Ляшка Сергій Тищенко, що задекларував 240 тис. грн доходу від підприємницької діяльності та Опель 2013 року. Не зазначена в декларації, але присутня в майновому реєстрі третина будинку в Монастирищі.

Дещо відстав від нього по доходах представник «Самопомочі» Роман Шевченко. Згідно з декларацією, кандидат за 2014 рік отримав 196,5 тис. грн доходу. Він також має земельну ділянку у Драбівському районі (2 185) дві вартири в Черкасах по 44 кв.м., приміщення для зберігання човна на причалі №2 (100 кв. м) гараж (44 кв.м) та не житлове приміщення в Черкасах аж 306 кв. м.

Згідно ж із даними майнового реєстру, Роман Шевченко також володіє заправкою в Драбівському районі та “виробничою базою” в Драбові площею 1563 кв.м. Однак в декларації цих відомостей кандидат не подав.

Автопарк: два легковики Фіат і Форд (2006 та 2007 р.в. відповідно), вантажний автомобіль 2004 р.в., човен 2004, та причіп-автоцистерна. Шевченко зберігає 196,5 тис. на рахунках у банках, внесків до статутних фондів – майже на 13 млн. грн.

Банкам не довіряє

У декларації кандидата від партії «Солідарність» Олександра Радуцького зазначено, що його річний дохід у 2014-му склав більше 125 тис. грн, та ще 34 тис. – дохід членів родини. Загалом, сім’я Радуцьких має 3 земельні ділянки: 2 в Черкасах (по 1 тис. кв. м) і 1 – в с. Мошни (500 кв.м), квартиру в Черкасах (68 кв. м) та нежитлове приміщення (60 кв.м). Члени сім’ї також володіють будинком (161 кв.м) та квартирою (12 кв.м) в Черкасах.

В реєстрі речових прав за Олександром Радуцьким значиться нежитлове приміщення загальною площею 529 кв.м (адмінбудівля, гаражі), яких у декларації активісти не знайшли.

Цю ситуацію, кандидат прокоментував так: “з усього цього приміщення мені належить лише 12 кв. метрів. Це приміщення 5 років належало фірмі, в якій я був засновником і лише недавно я отримав цю частку. Якщо потрібно – готовий надати документи для підтвердження”.

Автопарк родини: КІА, куплений минулого року за 354 тис. грн та Форд 2013 року. Також кандидат вніс до статутного капіталу ТОВ «Ела груп» (фірма колишнього соціаліста Альберта Заялутдінова) більше мільйона гривень. А от банкам Радуцький не довіряє – на рахунках не тримає нічого.

Хто грає – той виграє

Інколи гроші на рахунках окремих депутатів з’являються просто-таки дивовижним чином. Так, кандидат у мери Черкас Володимир Гудзенко, який є членом новостворенної «Партії розвитку», за 2014-й рік отримав майже 143 тис. грн доходів, з яких лише 27 тис. грн. – заробітна платня, а все інше – подарунки/виграші та… допомога по безробіттю (19 471 грн)!

Тепер везучий в іграх, але безробітний Гудзенко прагнутиме залучити в число своїх роботодавців усіх жителів Черкас.
З нерухомого майна кандидат задекларував лише 2 земельні ділянки в селах Черкаської та Одеської областей та нежитлову будівлю 37 кв.м у Черкасах. Цікаво, що ділянку в Овідіопольському районі йому подарували в той час, коли він працював у міськвиконкомі. Жодних грошей на рахунках чи транспортних засобів у декларації не виявилось.


Доходів нема, а майно зростає

За словами аналітиків руху «Чесно», дуже цікавим виявилося порівняння декларацій кандидата від партії «Батьківщина» Анатолія Бондаренка за різні роки.

Так у 2013-му він задекларував дохід трохи більше 35 тис. грн (з них 24380 – дохід від відчуження майна), ділянку 1505 кв.м у Лисянці, квартиру 110,8 кв. м у Черкасах, автомобілі Мазду та Лексус 2007 р.в. У 2011-му у нього також можна було знайти цілий автопарк з 7 машин 2007 – 2008 р.в. Цей автопарк з’являється і у 2014-му. Але дивує навіть не це: за весь рік ні кандидат, ні його родина не заробили жодної гривні!

Натомість звідкись з’явилися: будинок 187 кв.м у Лисянці, ділянка в Черкасах 936 кв. м, будинок у Черкасах 251,8 кв.м, автомобіль Шевроле Віда 2014 р.в. (ринкова ціна – близько 250 тис. грн) та Лексус 2011 р.в. (36 тис. дол.). Завдяки відкриттю реєстру майнових прав активістам руху «Чесно» вдалося дізнатися, що у 2015-му у дружини кандидата – Валерії Бондаренко – з’явилося також 2 автомагазини та павільйон прийому автомобілів (всього 389 кв.м) у Черкасах на вул. Чигиринській.

– Ми, звісно, зверталися до Анатолія Васильовича з коментарем стосовно цієї ситуації, – коментує регіональний координатор руху «Чесно» Таісія Плахута. – Нам цікаво було, чому автопарк то з’являється, то зникає у деклараціях за різні роки, і не маючи жодних доходів кандидат купує собі будинки і квартири. У відповідь Бодаренко зазаначив: “Лексуса на мені ніколи не було. Це на дружині. Ділянки – це спадщина. Я призупинив свою підприємницьку діяльність, коли перед революцією мене перевіряли. У мене весь бізнес на моїй матері. Ну сьогодні на дружині вже. Автомобіль був по дорученню. Він просто переписаний. Це той автомобіль, на якому я їжджу 4 роки. Він просто на дружину вже переписаний. Будинок – це я купував. Доходи були за попередні роки від підприємницької діяльності.” .

На широку ногу

Декларації частини пошукачів крісла мера Черкас схожі на опис майна збіднілих дворян. Кандидати володіють дорогою нерухомістю та автомобілями класу «люкс» і водночас не заробляють навіть на утримання вищеперерахованого.

Так, згідно з декларацією, кандидата в мери від «Партії ветеранів Афганістану» Олександра Рибченка доходи у кандидата дуже скромні: 33600 грн на рік у самого Олександра Рибченка та ще 56000 грн у родини. Навіть дивно, як на такі скромні статки вдається утримувати досить солідну нерухомість: великий будинок в Дахнівці (536 кв.м), будинок у селі Гродищенського району (58 кв.м), дві квартири (73,4 та 55 кв.м) та земельну ділянку (5 тис. кв. м) в Черкасах (55 кв.м). У членів родини є Мерседес-Бенц 2007 р.в., також вони зробили внесок до статутного капіталу підприємства – 100 тис. грн.

Схожа ситуація і у кандидата в мери від партії «Відродження» Олега Кашка. В декларації Олег Кашко вказав зовсім невеликий, як на таку поважну посаду дохід – менше 66 тис. грн, його родина заробляє ще менше – лише 13 тис. грн. Також кандидат задекларував земельну ділянку (1662 кв.м) та квартира 83 кв.м у Черкасах, а члени сім’ї ще одну квартиру площею 50 кв. м. А от в майновому реєстрі на Кашкові числяться також: садова ділянка у Черкаському районі (0,06 га), квартира в м. Біла Церква (68 кв.м) та нежитлова будівля в с. Сокирне. Їздить Олег Кашко на автомобілі Тойота Хайлендер 2012 р.в. Громадські активісти дивуються, як з такими прибутками кандидат умудряється заправляти його пальним.

На гроші, зароблені «в кращі часи», очевидно, живе і кандидат на посаду мера від політичної сили «Черкащани» Павло Карась. Згідно з декларацією, його дохід за минулий рік склав усього 15 680 грн. Мабуть жив кандидат на зароблені раніше кошти: на рахунках у банку і досі майже 305,5 тис. грн. Також Павло Карась має автомобіль Міцубісі 2007 р.в. Жодної нерухомості в декларації кандидата не значиться.

Ні майном, ні статками

Не багатими ні грошима, ні майном виявилися ще три кандидати на посаду міського голови Черкас. Серед них Олександр Піньковський («Народний контроль») – трохи більше 65 тис. грн доходу на рік, ще 19 тис. – доходи членів сім’ї. Має лише квартиру у Черкасх 42 кв. м. Подібна ситуація у представника новоствореної партії «Наш край» Олександр Олененка.

Згідно з декларацією заробляє дуже небагато: майже 48 тис. грн на рік, родина – трохи більше 67 тис. Має квартиру в Черкасах (66 кв. м) дружина – частину будинку у Смілянському районі. Автопарк Олененків – Форд 2010 р.в. на який витратили майже 92 тис. грн та ВАЗ 2010 р.в. На рахунках у банку родина Олененків тримає теж небагато – близько 11 тис. грн.
Єдине, що подивувало активістів: моторний човен «Дніпро», вказаний у розділі «повітряні судна».
Мільйонери та бідняки змагатимуться за крісло мера Черкас
Замикає трійку «середнячків» представник громадського руху «Праведність» Володимир Єрьоменко. Задекларував трохи більше 45 тис. грн на рік та майже 15,5 тис. грн. на рахунках в банку. Жодного майна.

Аналітики руху «Чесно» закликали черкащан зробити відповідальний вибір, зважаючи на оприлюднену інформацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x