Черкаський «КіноШот»: якими будуть цьогорічні фільми?

Черкаський «КіноШот»: якими будуть цьогорічні фільми?

Рівно за тиждень у Черкасах розпочнеться гучна й унікальна для міста подія – Черкаський фестиваль короткометражного кіно. Захід відбудеться уже втретє. Він передбачає покази стрічок короткого метра у межах конкурсної програми «КіноШоту», а також включає в себе творчі зустрічі й різноманітні майстер-класи відповідної кінематографічної тематики. Якими будуть цьогорічні фільми конкурсу, які теми порушать і на що чекати гостям фестивалю «Нова Доба» поцікавилася у програмного директора фесту, відомого українського кінокритика Олександра Гусєва.

Черкаський «КіноШот»: якими будуть цьогорічні фільми? – Цьогоріч ми посилили критерії відбору та обирали не просто те, що підходить для фестивалю, а вибір робили найкращого з кращого, що до нас надіслали режисери. Водночас ми змогли домовитися з провідними молодими кінематографістами, щоб вони надали нам свої останні картини, які вже стали лауреатами як найпрестижніших вітчизняних фестивалів, так і значних міжнародних майданчиків. Також у національну програму увійшли кілька робіт, не настільки відомих поки що, але дуже перспективних режисерів, – говорить Олександр Гусєв.

Так у межах національної ігрової програми конкурсу від фестивалю «КіноШот» покажуть 9 стрічок, у яких оригінально і дуже по-різному відображена реальність нашої сучасності. Жанрово – від соціальних драм до гротескних комедій.

Що ж до міжнародної програми конкурсу, яка налічує 7 короткометражок, то, за словами Олександра Гусєва, вони підкорили вибагливих членів відбіркової комісії фестивалю близькістю своєї проблематики сподівань і тривог наших співгромадян при віртуозному її втіленні, в якому смішне часом невіддільне від трагічного.

– Мабуть, найбільше клопоту було з анімацією, зате ми дуже задоволені результатами цих зусиль. Оскільки надісланих у цю програму робіт виявилося зовсім мало, ми зв\’язалися з авторами гучних картин, які справили на нас найбільше враження на різних фестивальних майданчиках, так що склад цієї добірки виявився найбільш «зоряним», – зауважує програмний директор заходу. – Користуючись нагодою, ми хотіли б попередити, що більшість стрічок анімаційного конкурсу зовсім не призначена для дитячої аудиторії, а інші містять сцени, які можуть шокувати найбільш чутливих глядачів. Однак, ми намагаємося зберегти вірність початковим цілям фестивалю – поєднувати розвагу зі значним соціальним посилом і розширенням глядацьких уявлень про можливе і допустимому в мистецтві кіно.

Тож, усіх любителів і цінителів якісного кіно Черкаський фестиваль короткометражного кіно запрошує 16 серпня на відкриття фестивалю у кінотеатрі Україна. На цей день організатори приготували і фільми відкриття – найкращі короткометражні фільми 2017 року від «Української Нової Хвилі», а покази вже конкурсної програми стартують у п‘ятницю. Традиційно, національну програму показуватимуть просто неба у Долині троянд у 17 та 18 серпня (п‘ятниця-субота). Закриття фесту відбудеться 19 серпня (неділя).

Анна Сакун

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x