Калина корисна при застуді й гіпертонії

Калина корисна при застуді й гіпертонії

Про те, що калина дуже корисна, відомо багатьом з дитячих років. Наші бабусі й мами лікували нас від застуди та грипу, заварюючи цілющий чай з її ягід. Цей запах дитинства і зараз переслідує своєю теплотою. Для лікування годяться всі частини калини: квіти, плоди, тонкі гілки, листя, кора, корінь і висушені кісточки з ягід.

Гілочки з ягодами калини можна зв’язати в пучки й підвішувати в прохолодному приміщенні. Цілющих властивостей навіть за тривалого зберігання в таких умовах ягоди не втрачають. У ягодах калини концентрація вітаміну С більша вдвічі, ніж у лимонах.

Щоб отримати очікуваний лікувальний ефект саме із соку ягід калини, необхідно відділити кісточки. Сік має заспокійливий ефект і знижує артеріальний тиск, кісточки ж, навпаки, тонізують.

Насіння ягід калини – пластинчасті кісточки – містять до
22 % жирної олії, яка складається з жирних кислот. Щоденне споживання двох столових ложок ягід калини разом із кісточками по­збавляє від піску й каменів у нирках і жовчному міхурі, виводить токсини.

Це стосується переважно гіпертоніків, у яких раніше високі показники кров’яного тиску опускаються нижче норми. Кава, до якої деякі хворі вдаються в таких випадках, найчастіше може нашкодити, тому що вона діє різко, миттєво й може призвести до пришвидшеного серцебиття. Тому замість кави можна випити чашечку завареного порошку кісточок калини.

Кісточки потрібно перемолоти в порошок і розвести 1 чайну ложку в чашці з окропом, потім залишити на кілька хвилин для охолодження і випити. Дві чашки цього напою щодня поступово нормалізують ритм серця, тонізують, позбавляють головного болю й відчуття дискомфорту.

Десять свіжих ягід допоможуть позбутися нападів кашлю. Якщо ви будете п’ять разів протягом всього дня з’їдати ягоди разом із кісточками такими порціями, то можна позбутися запорів.

Сік ягід калини застосовують при таких хворобах, як астма, бронхіт, туберкульоз легенів, задишка, захворювання печінки, злоякісні новоутворення, головні болі, хвороби серця, неврози, гіпертонія, пітливість, істерика, поліпоз кишечника і шлунка, карбункули, фурункульоз, лишаї, вугри, екзема, дерматити, набряки, асцит, кашель, застуда, безсоння, серцева та ниркова недостатність.

Для цього калину перетирають через сито, змішують наполовину за обсягом з медом. Далі сік або заморожують, або для тривалого зберігання додають на 3-літрову банку 300 мл 96 % спирту, накривають капроновою кришкою, кладуть у прохолодне темне місце. Приймають сік тричі на день по дві столові ложки між основними прийомами їжі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олена

Я у свій час тільки чайками з калиною-малиною лікувалася. А зараз за перших ознак застуди починаю Інфлюцид приймати. Хвороба м’якше проходить і одужання настає швидше.

Карина

Чай з калиною потрібно пити обережно, як і будь-які ліки, адже якщо у вас проблеми з тиском треба консультуватися з лікарем. Сама не знала, мене лікарка попередила. За підсумками Інфлюцид призначила, корисно для здоров’я та імунітету насамперед.

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x