На батьківщині Великого Кобзаря відбувся мальовничий фестиваль-пленер

На батьківщині Великого Кобзаря відбувся мальовничий фестиваль-пленер

Другий рік поспіль у селі Шевченкове, що на Звенигородщині, відбувся мальовничий пленер «Тараса пензлі оживають». На відміну від минулорічної мистецької події, у якій брали участь юні художники з Черкащини, цьогоріч на священну Шевченківську землю завітали митці ще з семи областей України. Молодь із Київської, Миколаївської, Запорізької, Кіровоградської, Чернігівської, Полтавської та Харківської областей упродовж чотирьох днів надихалися батьківщиною Шевченка та закарбовували неосяжні польоти юних думок, мрій і фантазій на полотнах та у віршованих творах.

За словами організаторів заходу, торік у роботі мальовничого пленеру взяли участь 32 художники, а цьогоріч до події приєдналися вже й літератори. У планах мистецького свята «Тараса пензлі оживають» заохотити всі області України до участі у наступному році.

– Протягом року молоді таланти беруть участь у першому турі конкурсу у своїх навчальних закладах, а переможці вже приїздять до нас, – зазначає голова Шевченківської об’єднаної територіальної громади Сергій Смалько. – Наша мета – виявити обдарованих дітей, популяризувати творчість Шевченка, познайомити молодь із місцями, де народився і виріс Тарас, продемонструвати, яка багата наша земля самобутніми талантами.

Загалом, ідея мистецького заходу має понад десятирічний досвід, яка, з плином часу, від звичайних художніх конкурсів трансформувалася у чотириденний Всеукраїнський пленер, перетворилася на життєдайне джерело творчої енергії.
– Одинадцять років тому ми започаткували мистецьку подію «Таланти твої, Черкащино», організували пленер для обдарованої молоді, аби талановиті діти здобували досвіт та розвивалися, – зауважує керівниця арт-студії «Глорія» міського будинку культури імені Івана Кулика, голова черкаської обласної громадської організації «Світовид» Ганна Чуприна. – Ми прагнули створити згуртований колектив юних, талановитих, захоплених своє справою митців, щоб вони надалі підтримували один одного, спілкуватися.

Упродовж 9 років Управління у справах сім’ї, молоді і спорту Черкаської облдержадміністрації підтримувало цю ініціативу, а згодом вирішили змінити формат. І в минулому році дводенний пленер відбувся на території села Шевченкове, а цьогоріч пленер виріс до чотириденного та збагатився літераторами. Якщо спочатку ми ставили невеликі завдання учасникам, то зараз учасники вже створювали пейзажі, портрети, арт-об’єкти, брали участь у майстер-класах. Літератори з художниками чудово разом створювали арт-об’єкти, а ще літератори, надихнувшись роботами художників, робили вже свої творчі літературні замальовки.

Власне, юні літератори демонстрували через свою творчість всю глибину любові до рідної землі, майстерно вплітаючи у слова патріотизм та невмирущу надію на краще майбуття. Під час фестивалю «Тараса пензлі оживають» гості з Національної спілки журналістів України запропонували учасникам літературних читань опублікувати свої твори в Альманасі «Холодний Яр». Окрім цього, за словами куратора «літературного крила» поета, члена Національної спілки письменників України Сергія Ткаченка, неабияку цікавість молоді викликали літературні зібрання, на яких Василь Пахаренко розповів про свої дослідження творчості і життя Тараса Шевченка, а Інна Кошова розглянула питання колористики у творчості Тараса Шевченка.

– У творчості юнаків і дівчат значно побільшало верлібрів, побільшало мистецької самореалізації, поглибилося розкриття теми через білий вірш, через внутрішню риму, – ділиться враженнями від роботи з юними літераторами Сергій Ткаченко. – Дивуєшся, як дітям у короткі метафорні форми вдається втискати всесвіт. Рівень, як на віковий ценз від 12 до 19 років – приголомшливий. Це той випадок, коли необхідно говорити про самовіддану системну працю і одухотворення їхніх настановників. Кожен твір просякнутий патріотизмом, у кожен твір вкладений глибинний зміст. За безпосередністю, за простотою, за юнацьким максималізмом Україна відкривається нам, дорослим, у всій субстанційності. Ми не можемо бути байдужими, коли діти з оголеними нервами душ про це пишуть.

Мистецький пленер «Тараса пензлі оживають» стрімко набрав фестивальних обертів, адже окрім конкурсних завдань, на території Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату розгорнулося містечко майстрів з різноманітними майстер-класами та ярмарком, на якому можна придбати унікальні вироби народного мистецтва, вирував дитячий майданчик із розвагами та веселими забавами, зі сцени лунали пісні неймовірно талановитих виконавців і колективів, учасники і гості фестивалю мали нагоду відвідати літературно-меморіальний музей Шевченка, прогулятися у затінку садибою батьків Тараса, долучитися до покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзареві разом із очільниками області, району та громади.

– На мистецьке свято не треба запрошувати, люди мають приходити з прагненням пізнавати мистецтво, – говорить гість фестивалю заслужений працівник культури України, почесний краєзнавець України, доктор філософії в галузі культурології Вадим Мицик. – Моя дружина майстриня, вона презентує тут свої роботи. Заходів такого масштабу немає у районі. Сьогодні це всеукраїнське свято.
Упродовж кількох днів юні художники мандрували селом, малювали картини, пейзажі, портрети, спільно з молодими літераторами створювали креативні арт-об’єкти. Місцеві жителі навіть виявляли бажання придбати закарбовані на полотнах їхні домівки чи дворища. І, звичайно ж, наприкінці фестивалю всіх чекало урочисте нагородження з дипломами та подарунками.

На батьківщині Великого Кобзаря відбувся мальовничий фестиваль-пленер

Надихаючі слова привітань прозвучали зі сцени від організаторів фестивалю-пленеру «Тараса пензлі оживають», і кожен учасник отримав Диплом учасника пленеру, а кращі з кращих у своїх номінаціях та вікових категоріях одержали Дипломи першого, другого і третього ступенів. Димпломанти першого ступеня, окрім диплому, нагороджені поїздкою до мальовничого Кам’янця-Подільського. До того ж, відповідно до оцінок неупередженого журі ГРАН-ПРІ фестивалю у номінації «Образотворче мистецтво» здобула Юлія Яремко зі Сміли, а в номінації «Література» – Оксана Шапіренко з Миколаєва, які до Cертифікату на мандрівку до Кам’янця-Подільського отримали ще й такі потрібні для сучасної молоді планшети.
Після нагородження учасники фестивалю разом з гостями розгорнули великий яскравий прапор України – символ незламності, незалежності, волі і свободи українського слова, пензля, духу.
– «Тараса пензлі оживають» – свято і патріотичне, і естетичне, і виховне. Дуже приємно, що саме в цих місцях ви розкривали по новому Шевченка як письменника, як художника, – звернувся до спільноти начальник управління у справах сім\’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації Максим Зеленський. – Сподіваюся, що з кожним роком фестиваль ставатиме ширшим, красивішим і потужнішим, а учасники поширять той запал, який вони отримали на святій Тарасовій землі, по всій Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x