У Черкасах оголосили, на які громадські проекти витратять 5 млн. грн.

У Черкасах оголосили, на які громадські проекти витратять 5 млн. грн.

Шість кращих проектів від громадськості міста стали переможцями програми «Громадський бюджет», що реалізується в Черкасах за підтримки Фундації ПАУСІ. Саме ці проекти будуть втілені у 2016 році за бюджетні кошти. Серед них: облаштування тротуарною плиткою подвір’я Черкаської гімназії №9 ім. О.М. Луценка, створення комфортних умов у дитсадках №35, 83 і 18, а також – благоустрій алеї парку «Перша Черкаська міська лікарня» та відкриття спортивного залу імені Сергія Амброса. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській міськраді.

Загальний кошторис поданих проектів-переможців складає 4 мільйона 990 тисяч гривень, які будуть виділені з міської казни у рамках програми «Громадський бюджет».

Тоді як всього за таку можливість змагались 39 громадських проекти, допущені до голосування, загальна сума яких сягає понад 20 мільйонів гривень.

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган, розповіла, що з Фундацією ПАУСІ міська рада успішно працює вже четвертий рік поспіль – ще з 2011 року. За цей час вдалось реалізувати три суттєвих програми. Це – «Аудит бюджету», за підсумками якої при Черкаській міській раді розглядалось створення відповідного підрозділу, який би займався контролем використання бюджетних коштів. Наступна програма – «Бюджет за завданнями», втілення якої вдалось поки лише частково, зважаючи на особливості українського законодавства та зволікання з боку департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

– Черкаси – перше місто в Україні, яке запроваджує форму прямої демократії щодо розподілу бюджетних коштів шляхом реалізації програми «Громадський бюджет». Нині ми перебуваємо на завершальній стадії реалізації третьої спільної з Фундацією ПАУСІ програми «Громадський бюджет». Вже опрацьовано усі матеріали стосовно голосування за подані проекти і маємо остаточні результати щодо переможців цієї програми, – повідомила Наталія Джуган.

За її словами, загалом на фінансування з міського бюджету черкасці подали 54 проекти, які стосуються практично всіх сфер життєдіяльності міста. Після їх моніторингу членами координаційної ради та безпосередніми виконавцями – департаментами Черкаської міської ради до голосування пройшло 39 громадських проектів. Серед них і тривала запекла боротьба на право отримати бюджетне фінансування для їх реалізації вже наступного року.

Адже загалом на ці цілі у міському бюджеті передбачено лише 5 мільйонів гривень, право на які отримають лише ті проекти, що набрали найбільшу кількість голосів у межах вказаної суми.

– Дякую всім за небайдужість до проекту «Громадський бюджет»: учасникам, які подали свої проекти, усім, хто за них голосував, членам координаційної ради. А також – особлива подяка Фундації ПАУСІ, які здійснювали супровід проекту, та розробникам програмного забезпечення для електронного голосування на сайті Черкаської міської ради – команді професіонала своєї справи Володимиру Дибенку і його колегам, завдяки яким втілено задумане, – акцентувала Наталія Володимирівна.

А також додала, що в результаті такого голосування вдалось закумулювати більше п’яти тисяч голосів. Цікаво, що приблизно однаково розділилась загальна кількість електронних волевиявлень, і тих, хто проголосував паперово, завітавши у приміщення Черкаської міської ради.

– Для нас – це великий досвід реалізації такого проекту, що дозволяє жителям Черкас самостійно вирішувати, на які потреби варто спрямувати частину коштів із міського бюджету. Мені, як керівнику департаменту фінансової політики, хотілося б, щоб проекти «Громадського бюджету» були більш масштабні і стосувались усього міста. Але це – наш перший досвід, і, я сподіваюсь, що в майбутньому у нас з’являться такі проекти. Було б добре, аби громадськість подавала у своїх пропозиціях не лише капітальні видатки (будівельні роботи чи реконструкція тощо), але й поточні (як-то: організація розважальних або ж просвітницьких чи інших заходів). Тож чекаємо наступного року відповідних проектів, – наголосила Наталія Джуган, зауваживши, що завжди відкрита діалогу та готова вислухати усі пропозиції громадськості.

Разом з тим, акцентувала, що було б доречно, аби в майбутньому увесь бюджет Черкас, який сягає 1,7 мільярда гривень, був громадським. Адже 5 мільйонів гривень, які нині закладено у рамках цієї програми, є лише невеличкою часткою загального бюджету.
Зважаючи на обурення учасників, які подавали свої громадські проекти, але не вибороли перемогу, Наталія Джуган пообіцяла, що рекомендуватиме керівникам департаментів Черкаської міської ради, які є розпорядникам коштів за напрямками своєї діяльності, врахувати проектні побажання конкурсантів. Зокрема, включити відповідні пропозиції у свої бюджетні запити для фінансування з міської казни.
У Черкасах оголосили, на які громадські проекти витратять 5 млн. грн.

Аналізуючи результати голосування, заступник директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко повідомила, що традиційно більш активною була молодь, яка в переважній більшості голосувала електронно, зайшовши на сайт Черкаської міської ради. Тоді як люди старшої віку віддавали свої голоси шляхом паперового волевиявлення.

– Відзначу, що жіноча половина виборців була активнішою. Цікаво, що до голосування долучались також виборці з Києва, Червоної Слободи, Сміли, Хуторів та Золотоноші (які мали підтверджуючі документи своєї причетності до Черкас: студентський чи військовий квиток, місце роботи тощо). Хоча дехто пробував схитрити, голосуючи по кілька разів за уподобаний проект. Усі такі спроби були виявлені та нелегітимні результати скасовані. Також ми пішли назустріч мешканцям з будинку-інвалідів по вул. Конєва, 15/1. Вони звернулись з офіційним листом до Черкаської міської ради, прохаючи, аби ми виїхали до них на місце, надавши їм можливість проголосувати за уподобані проекти, що й було зроблено, – розповіла Тетяна Іванівна.

Зі свого боку розробник програмного забезпечення електронного голосування в рамках програми «Громадський бюджет» Володимир Дибенко зауважив, що це – перший досвід волонтерської діяльності черкаських програмістів на благо міста.

– Приємно, що наша робота виявилась настільки ефективною. Це засвідчили результати електронного голосування. Майже 2,4 тисячі громадян скористались електронним сервісом, аби віддати свої голоси за громадські проекти. Наша команда планує продовжувати свою роботу у цьому напрямку і сподівається реалізувати у Черкасах ще чимало соціально-важливих проектів, – пообіцяв Володимир Дибенко.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Нагадаємо, що з 1 по 14 грудня цього року у Черкасах тривало голосування за кращі громадські проекти, які вже наступного року будуть реалізовані за кошти міського бюджету. Тож кожен черкасець, за наявності відповідних документів, міг підтримати уподобаний проект.

Це можна було зробити у паперовому вигляді, завітавши на перший поверх міськвиконкому (м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36), або ж – в електронному, зайшовши на сайт Черкаської міської ради у розділ «Громадський бюджет», де з 1 грудня було відкрите таке електронне голосування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x