У Млієві відзначили подвійний ювілей

У Млієві відзначили подвійний ювілей

Відразу два великі ювілеї відзначили у Млієві. Це 95 років Інституту помології ім. Л.П. Симиренка Національної академії аграрних наук України та 45-ліття музею родини Симиренків. Садінститут було створено 1920 року на базі помологічного розсадника відомого вченого Левка Симиренка, першим директором був його син, професор Володимир Симиренко. А Мліївський музей родини Симиренків існує з 1970 року. Його створили за ініціативи тодішнього директора садінституту Миколи Артеменка. Облаштували у будинку, який 1850 року звели Платон і Федір Симиренки.

У Млієві відзначили подвійний ювілей
У Млієві відзначили подвійний ювілей

З нагоди поважних ювілеїв 18 грудня відбулося розширене засідання вченої ради. З ювілейною доповіддю виступили заступник директора садінституту Валентин Гибало і директор музею Наталія Круподеря з привітанням звернулися: Мліївський сільський голова Володимир Матвійко, ветеран праці Галина Артеменко, директор школи Тетяна Кравець, заввідділом обласного краєзнавчого музею Валентина Волик, директор музею С.С. Гулака-Артемовського Олександр Щепак. На заході був присутній академік-симиренкознавець Петро Вольвач. Він виступив з привітанням, подарував музею великий портрет Левка Симиренка, який він привіз з Криму.
Після урочистого засідання відбулася художня частина. З літературною композицією виступили учні місцевої школи. Була вперше виконана пісня Петра Зінченка і Володимира Градоблянського, присвячена садінституту. Гості оглянули музейну виставку, де були представлені раритетні експонати, зокрема рукописи Левка Симиренка.

Потім учасники заходу прийшли до Симиренківської родинної церкви, поклали квіти до пам’ятних знаків Левку і Володимиру Симиренкам та членів родини, на могили священика Юхима Сподаренка, колишнього директора садінституту Миколи Артеменка, вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Володимир ЧОС

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x