Запрошуємо на презентацію каталогу та відкриття виставки художніх робіт викладачів та учнів Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута

Запрошуємо на презентацію каталогу та відкриття виставки художніх робіт викладачів та учнів Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута

В рамках відзначення 100 річниці з дня народження Данила Нарбута в обласному Художньому музеї 15 січня о 16.00 відбудеться відкриття виставки робіт викладачів та учнів Черкаської дитячої художньої школи, яка носить ім’я ювіляра, й презентація каталогу дитячих творів.
Учні Черкаської дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута неодноразово долали мистецькі вершини як дипломанти та лауреати конкурсів і виставок міжнародного статусу.

І цьогоріч своє 38-річчя художня школа відзначає багатим творчим ужинком – відкриттям виставки художніх робіт та виданням каталогу, присвячених 100-річчю з дня народження Д.Нарбута, до якого ввійшли близько 60 учнівських робіт. На виставці представлено понад 100 робіт учнів, випускників та викладачів школи.

Окрім цього, у Центральному виставковому залі Художнього музею буде розгорнуто виставку Народного художника України, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Данила Нарбута.

До відома:

Данило Георгійович НАРБУТ – 09.01.1916 (за старим стилем) – 03.03.1998.

Данило Нарбут – син видатного художника-графіка Георгія Нарбута – Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Т.Г. Шевченка, почесний громадянин Черкас.

Д.Г. Нарбут – провідний майстер сценографії. Він оформив близько 250 вистав в різних театрах України, з них п’ята частина – на черкаській сцені. Саме черкаський період творчості Данила Нарбута є найбільш плідним і яскравим у біографії художника. Ідея театру і особисте бачення сцени – головна риса його творчості. Він привніс до черкаського театру високу національну образотворчу ідею.

Данило Нарбут – талановитий майстер театрального костюма. Костюм за ескізами художника не лише відтворює епоху, побут, він покликаний розкрити і внутрішній світ героїв вистави. Митець прекрасно знав історію костюма, його етнографічні особливості, умів виразно і принципово точно використати це на сцені.

У творчому доробку художника – оформлення сценічних творів вітчизняної і зарубіжної класики, сучасних драматургів. Грамотами Міністерства культури УРСР були відзначені декорації Д.Нарбута до вистав «На світанку», «У неділю рано зілля копала», «Сорочинський ярмарок», «Лють», «Люди, яких я бачив», «Тарас Шевченко», «Генерал Ватутін».

Самобутня творчість Данила Нарбута зросла на українському грунті: її витоки знаходимо в героїчному епосі, в народних піснях і баладах, в козацьких думах, в легендарному образі козака Мамая.

Своїм нащадкам митець залишив роботи, присвячені стародавній історії, життю волелюбного козацтва, природі України, полотна на теми українських свят і обрядів, народного побуту та окремих героїв.

Його картини розкривають самобутність та велич Київської Русі. На полотнах «Облога міста Родень монголо-татарською навалою», «Звенигород», «Іду на ви», «Тут жили росичі», «Пристань на Дніпрі», «Старі Черкаси» передана історія в художніх образах з найдавніших часів.

Картини Д. Нарбута з народознавчо-етнографічної тематики демонструють знання автора давньої міфології, демонології, обрядів і звичаїв. До таких робіт відносяться полотна «Колядки», «Щедрий вечір», «Скоморохи». Бережливе ставлення до рідної землі, до багатовікової історії представлене у триптихах «Затоплена слава» і «Совість».

Портретна галерея українських гетьманів і полковників: Богдана Хмельницького, Івана Богуна, полковника Вінницького, Максима Кривоніса, Лавріна Капусти, Антіна Ждановича – помітний малярський вклад Нарбута у відроджувану історію українського народу. Дух запорізької вольниці досить цікаво і своєрідно передається Нарбутом в картині «Вибори кошового».

Остання серія картин «Квіти України» вдало поєднує символіку образів, утверджує перемогу добра на Землі, що є головним лейтмотивом творчих надбань художника.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x