У другій половині тижня на Черкащині похолодає

У другій половині тижня на Черкащині похолодає

Свято Стрітення вважається в нашому кліматі «переломом зими», коли зима вже втрачає свої основні сили, хоча до середини березня ще може неодноразово повертатися. У цьому році зима відступила ще 9 лютого, з цього часу на Черкащині утримується режим ранньої весни, коли середньодобові температури вище 0º. Тому й Стрітення відзначається «квітневим теплом». У перший половині поточного тижня середньодобові температури очікуються в межах +3–+5º тепла, а денний максимум може досягати +11–+13º. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Як видно з синоптичної карти, Черкащина опинилася в теплих секторах західних циклонів, які рухаються по північнішим траєкторіям. Надходження Середземноморського повітря та сонячні промені сприятимуть підвищенню як денних так і нічних температур. При цьому суттєвих дощів не очікується. У другій половині тижня дещо похолодає.
Хоча грунт ще досить холодний, в окремих районах має мерзлий прошарок, але таке раннє тепло місцями може спровокувати пробудження холодостійких рослин.

Кременчуцьке водосховище продовжуватиме очищатися від льоду, який залишається тільки в ніжній його частині. Більшість малих річок області очистилися від льоду. В басейнах річок снігу практично немає. В цьому році танення снігу супроводжувалось відтаванням грунту, тому стоку в річки майже не було, що може привести не тільки до невираженого водопілля, але й до весняного маловоддя.
До речі зима 2015-16 рр. виявилась пізньою, короткою, але достатньо холодною та сніжною. Так, стійкий перехід середньодобової температури через 0º в бік зниження відбувся лише 29.12 (при нормі 29.11), а спроби цього переходу в бік підвищення температури почалися вже з 31 січня. Потім зима ненадовго повернулася, а друга спроба встановлення весни триває вже тиждень (з 9 лютого) і може виявитися остаточною. Тоді тривалість зими цього року складе лише 42 дні і ця зима виявиться найкоротшою за повоєнні роки. Середня температура зими 2015-16рр становитиме 4-5º морозу, а сума опадів 70 мм. Висота снігу впродовж цього зимового періоду становила від 13-15 до 30-40 см, що, разом із температурою в окремі ночі ( морози до -24-27º) відповідає кліматичним показникам зими нашого краю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x