Геннадій Бобов допоміг університету для пенсіонерів

Геннадій Бобов допоміг університету для пенсіонерів

У світі з кожним роком зростає кількість людей похилого віку та людей із обмеженими фізичними можливостями. Не оминає це й нашу країну. Тому такою важливою є робота територіальних центрів соціального обслуговування, які надають соціальні послуги цим категоріям людей і функціонують у кожному районному центрі.

У Шполянському терцентрі працює три відділення: Лебединське стаціонарне відділення для постійного проживання 30 стареньких одиноких громадян, відділення соціальної допомоги вдома та відділення соціально-побутової адаптації.
Відділення соціально-побутової адаптації складається з десяти філіалів (у Шполі та дев’яти селах району) і обслуговує близько 600 осіб. Воно створене з метою усунення обмежень життєдіяльності інвалідів та пенсіонерів, підтримання їхньої соціальної незалежності, надання психологічної й моральної підтримки, допомоги у зміцненні або відновленні родинних та суспільно-корисних зв’язків, сприяння денній зайнятості, сприяння задоволенню їхніх різнобічних інтересів і потреб, для залучення до участі в гуртках, організації дозвілля й відпочинку тощо.

Із роками багато хто з сьогоднішніх підопічних терцентру відчув на собі всю серйозність буття, а нерідко й узагалі буквально втрачає сенс життя. Це покоління тих, хто пережив війни, голодомори, утиски та переслідування, безпідставні та безглузді втрати рідних. До них прийшли хвороби, бідність, залежність, самотність, втрати… Їх забули, до них втратили цікавість, відсторонилися, їх потіснили, викреслили з соціуму. Тому якраз у відділенні адаптації ці категорії малозахищених, вразливих людей знаходять собі однодумців для спілкування і спільних занять улюбленими справами, реалізовують свої творчі здібності, знаходять друзів та розуміння, відчувають себе потрібними.

У відділенні часто проводяться різноманітні розважальні заходи, де самі відвідувачі є їх активними учасниками: вони співають, танцюють, готують інсценізації, беруть участь у конкурсах, розказують вірші й читають гуморески, діляться життєвим досвідом. Різноманітна тематика заходів продумана так, щоб розтопити й розчулити серця, підбадьорити стареньких і повернути їм бажання до життя, заохотити до добрих справ для своїх ближніх і повернути самоповагу.
У відділенні працює клуб молодих інвалідів «Повір у себе», який організувала Ірина Латишева – голова Шполянського міського осередку Всеукраїнської асоціації працездатних інвалідів. Це згуртований, дружній колектив, члени якого зустрічаються у відділенні роками. Вони приходять пограти в шашки і шахи, поспілкуватися за чашкою чаю, разом переглянути цікавий фільм, приготувати концертні номери для заходів. Неодноразово нашими гостями були інваліди інших міст, таких як Корсунь-Шевченківський, Сміла, Черкаси. Ці зустрічі надзвичайно підбадьорюють і додають радості тим, хто не може повноцінно брати участь у суспільному житті.

При відділенні працює майстерня з пошиття та ремонту одягу. Для пенсіонерів та інвалідів діють пільгові тарифи на оплату цих послуг, тому за значно дешевшими цінами вони можуть пошити собі якісний одяг або постільну білизну. Також можна перешити завеликий чи замалий одяг, відремонтувати його. Працівники майстерні – Олена Притула та Людмила Гречана – привітні, щирі люди, які можуть ще й вислухати стареньких і підбадьорити.
Уже декілька років відділенням надається інноваційна послуга «Університет третього віку», метою якої є реалізація принципу навчання людей старшого віку впродовж життя та підтримка фізичних, психологічних та соціальних здібностей. Слухачі курсу – люди похилого віку, які мають освіту будь-якого рівня й зацікавлені в опановуванні нових знань за освітніми програмами. У нашому відділенні навчання проводиться на двох факультетах: перший – «Основи медицини та здорового способу життя», другий – «Літературно-мистецький». Для занять на цих факультетах розробляються та затверджуються навчальні програми. Надання цієї послуги базується на принципі «рівний – рівному», тобто залучення до викладання і проведення занять людей похилого віку, які мають відповідний досвід та освіту, обізнані з темою й проблемами, що передбачені програмами. Крім того, до навчального процесу залучаються працівники медицини, освіти, різних державних установ і громадських організацій. Користь такого навчання не тільки в тому, що людина набуває знань, учиться застосовувати їх на практиці, а й у тому, що вона отримує справжнє задоволення від самого процесу.
Досі для нас залишалося мрією придбання мультимедійного проектора, який є незамінним для наочного подання навчального матеріалу. Проте це досить дорогий прилад, який у зв’язку з прийняттям Постанови «Про економію бюджетних коштів» наша організація була не в змозі придбати. Упродовж майже двох років ми зверталися до різних підприємців нашого району з проханням зробити подарунок інвалідам та пенсіонерам, які навчаються в нашому «Університеті». Але у відповідь – лише «тиша».
Надія з’явилась, коли, читаючи газету «Нова Доба», ми звернули увагу на рубрику «Діяльність депутата». Майже в кожному випуску є стаття про те, що народний депутат Геннадій Борисович Бобов знову й знову проявляє свою турботу щодо вирішення проблем соціальних закладів і допомагає придбати таке необхідне обладнання організаціям і установам.

От ми й вирішили звернутися зі своїм проханням до нашого народного депутата. І воно також було ним почуте – наше відділення соціально-побутової адаптації громадян отримало в дарунок необхідне для роботи обладнання. Окрім мультимедійного проектора, нам ще подарували проекційний екран та ноутбук – тобто повний комплект для навчання наших студентів-пенсіонерів!
Від імені нашого колективу та всіх відвідувачів і користувачів послуг відділення хочу висловити щиру подяку Геннадію Борисовичу за його допомогу й розуміння важливості підтримки простих людей у цей складний час.

Людмила Петрівна Майборода,
завідуюча відділенням соціально-побутової адаптації Шполянського районного управління соціального захисту населення

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x