Беремо здоров’я від сонця

Беремо здоров’я від сонця

Навесні так і хочеться максимально насолодитися теплими променями сонечка, яких бракувало взимку. Адже під впливом сонячного світла в нашому мозку виробляється так званий «гормон щастя». Однак слід пам’ятати, що, крім незаперечної користі, сонячні промені несуть у собі також і деяку небезпеку.

Користь: зниження тиску, міцніші кістки і здорова шкіра
Крім згаданого «гормону щастя», сонце здійснює на наш організм сприятливий вплив і багато в чому іншому. Ультрафіолет активує обмін речовин, знижує артеріальний тиск, покращує роботу залоз внутрішньої секреції, збільшує кількість гемоглобіну. Під променями сонця в організмі виробляється вітамін D, який зміцнює кістки, допомагає засвоєнню мінеральних речовин, покращує імунну систему. Ультрафіолетове випромінювання має антибактеріальну дію: шкіра стає здоровою, еластичною, зникають вугрі і ранки.

Шкода: старіння шкіри, сонячний удар, зниження зору
Ніколи не помиляється відома приказка: «Все добре в міру». Надмірне перебування на сонці сушить шкіру, призводить до її передчасного старіння, руйнує білки та інші корисні речовини. Активне засмагання може спричинити утворення меланоми – хвороби, відомої як рак шкіри.
Постраждати може і головний мозок. Якщо довго перебувати на сонці з непокритою головою, є ризик отримати сонячний удар, який може призвести до летального результату.
При яскравому сонячному світлі і сильному вітрі пересушується слизова, тоді з’являється відчуття піску в очах. Тривале перебування на сонці здатне викликати опік сітківки, яка відповідає за гостроту зору. Більш того, агресивне сонячне випромінювання призводить до появи вільних радикалів, що прискорює процес старіння клітин і розвиває вікові зміни – помутніння кришталика (катаракта), порушення центрального зору, пов’язаного з ураженням сітківки. Кожне з цих захворювань небезпечне і може призвести до втрати зору.
Не можна засмагати вагітним: від перегрівання на сонці кровообіг у животі прискорюється, що може мати нехороші наслідки.

Ось кілька правил, дотримання яких допоможе вам зробити сонце абсолютно безпечним для вас:
• перебувайте на сонці в сонцезахисних окулярах;
• якщо у вас особливо чутлива шкіра, засмагайте тільки в тіні;
• не загоряйте натще і відразу після їжі (витримайте паузу в годину-півтори);
• пийте більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму;
• одягайте головні убори світлих кольорів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x