«Ніч музеїв» у Корсунь-Шевченківському заповіднику: персональна виставка юної художниці і погляд через століття з башти палацу Лопухіних

«Ніч музеїв» у Корсунь-Шевченківському заповіднику: персональна виставка юної художниці і погляд через століття з башти палацу Лопухіних

Особливо багатолюдно було увечері 17 травня у Корсунь-Шевченківському державному історико-культурному заповіднику. Європейська акція «Ніч музеїв» обіцяла багату й цікаву програму – і жителі та гості міста не обманулись у своїх сподіваннях.
У художній галереї заповідника місцеві художники показували й пропонували придбати свої роботи: Валерій Мусатенко – картини та різьблені дерев’яні ложки, Григорій Педченко – художні роботи. А вишивальниця з Деренківця Галина Тонковид представила нову колекцію вишитих рушників.

Велике зацікавлення викликало й приурочене до «Ночі музеїв» відкриття персональної виставки юної художниці Юлі Деревінської, яка вже заявила про себе особливим «почерком» і свідомим сприйняттям життя.
В одному із залів художньої галереї розгорнули етнографічну виставку «З бабусиної скрині». Де ще можна побачити автентичний святковий та буденний одяг жителів нашої місцевості минулого та позаминулого століть? Під час презентації виставки звучали українські пісні у виконанні народного аматорського фольклорного колективу «Голубка» районного будинку культури. У виставкових залах галереї відбулась екскурсія «Барвиста Корсунщина»: відвідувачі знайомились з роботами місцевих майстрів народної творчості.
Багатьох корсунців зацікавила виставка «Цілющі рослини корсунського парку», влаштована в залах історичного музею. Відомо, що колекція рослин парку, який входить до складу заповідника, налічує понад 900 видів, тому цікаво було дізнатись більше про «аптеку під ногами». Історичний музей запропонував також екскурсію «Корсунь староденний» з елементами театралізації у виконанні учасників театрального колективу с.Квіток.

«Ніч музеїв» у Корсунь-Шевченківському заповіднику: персональна виставка юної художниці і погляд через століття з башти палацу Лопухіних

Тим часом у палаці Лопухіних, де розміщений музей історії Корсунь-Шевченківської битви та експозиція про участь наших земляків в АТО, численні глядачі вивчали давні експонати самотужки. А пізно увечері для них відбулась екскурсія на тему «Архітектура палацу і його власники», також доповнена елементами театралізації у виконанні учасників художньої самодіяльності педагогічного коледжу.
Найбільше ж охочих було піднятися пізньої ночі в одну з чотирьох башт-бельведерів, з якої відкривається унікальний вигляд Корсуня-Шевченківського. Можна було просто замислитись і подумати над історією нашого краю, адже до цього закликала назва екскурсії «Погляд через століття».
Близько дванадцятої ночі залишили заповідник останні відвідувачі. Про емоції і враження зайве було й розпитувати: все було написано на обличчях. Для жителів Корсуня-Шевченківського заповідник – не просто історико-культурний заклад. Це частинка нашого життя, нашої гордості і слави. Люди цінують велику самовіддану працю колективу заповідника, який береже давню історію, пише сторінки новітньої, щоб залишити її нащадкам.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x