У Каневі відзначили роковини перепоховання Тараса Шевченка

У Каневі відзначили роковини перепоховання Тараса Шевченка

Останнім шляхом Тараса Шевченка пройшли сьогодні тисячі людей у Каневі. Минає 155-та річниця від дня перепоховання його праху на Чернечій горі.

Як і щороку, в цей день до Канева з’їхалися паломники звідусіль. До могили поета йшли ще зрання. До пам’ятної ходи доєдналися і керівники області. Про це \”Нова Доба\” дізналася в прес-службі ОДА.

– Знакових людей, справжніх патріотів України завжди притягувало до себе ім’я Тараса Шевченка, – заважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Воно слугувало для них своєрідним оберегом. І таких прикладів безліч. От узяти історію про видатного археолога Миколу Біляшівського. Йому вдалося зберегти заповідник Шевченка в часи більшовиків і врятувати, вивізши з Канева, частину чавунного хреста, скинутого селянами-атеїстами з могили Кобзаря. Тепер хрест знову тут – на Тарасовій горі. Окупанти нищили все українське, проте посягнути на ім’я Кобзаря боялися. І, здається, що саме нинішньому поколінню українців, які борються за волю України, присвячене Шевченкове: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!». І наші бійці якнайкраще розуміють сенс його заповітів.

Під час урочистостей боєць батальйону «Азов» Ілля Зелінський передав до музею Шевченківського національного заповідника символічну знахідку із зони АТО.

– Це – книга про Тараса Шевченка «Вічний, як народ», – пояснює «азовець». – Я її знайшов у школі в Широкиному, яке ми звільняли від окупантів. Пройти повз не міг, хоч книга й обгоріла. Це ще один знак, який нам Шевченко посилає з небес. Ми обов’язково поборемо!

Нагадаємо, напередодні в музеї в Каневі нагородили переможців VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Із перемогою у престижних змаганнях юних шевченкознавців вітали міністр освіти на науки України Лілія Гриневич і очільник області Юрій Ткаченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x