«Мости над Россю» зібрали співаків з трьох областей

«Мости над Россю» зібрали співаків з трьох областей

Уже водинадцяте в Корсуні-Шевченківському відбувся мистецько-екологічний конкурс-фестиваль «Мости над Россю». Рік від року розширюється його «географія»: спочатку фестиваль був задуманий як спосіб силою мистецтва пробудити на захист красуні-Росі та навколишнього середовища громадськість населених пунктів Поросся, а нині ним зацікавилися співаки з трьох областей – Черкаської, Київської та Кіровоградської. І представили на прискіпливий суд професійного журі та глядачів патріотичні твори, серед яких найвагоміша частка на «місцеву» тематику. Звучало багато пісень на слова та музику місцевих авторів.
Весь день у районному Будинку культури тривало прослуховування, гості фестивалю милувалися унікальним ландшафтним парком та дивувалися могуттю скель над Россю, пили воду з чистих джерел парку та Корсунки. А увечері відбулося нагородження переможців та тригодинний гала-концерт, який і показав масштаб та рівень «Мостів над Россю». Та найкраще про це скажуть фахівці.
Владлен Ковтун, голова журі фестивалю, поет-пісняр, почесний громадянин Корсуня-Шевченківського зазначає, що з кожним роком зростає виконавський рівень учасників.

«Мости над Россю» зібрали співаків з трьох областей

– Вражає те, що патріотична пісня зачіпає душу всього суспільства: серед виконавців і 12-річні, і ті, кому вже за 80, як учасники ансамблю «Надвечір»я» з Кумейок Черкаського району. Таланти Черкащини нескінченні, – говорить голова журі.
Журі конкурсу-фестивалю оголосило переможців. Першу нагороду за кращу лірико-патріотичну пісню про малу батьківщину пам’яті засновника фестивалю Володимира Оніщенка вручили самобутньому і яскравому вокальному ансамблю «Надвечір’я» з села Вергунів Черкаського району. Усіх – і суддів, і глядачів, які вітали колектив шквалом оплесків і стоячи –підкорила сумна й правдива авторська пісня «Корсунь-Шевченківська битва», яка закінчувалась закликом до російських матерів припинити війну, відродити сусідство і не повторяти жахів 1944 року.

Не було рівних за популярністю на фестивалі самодіяльному композитору, директору дитячої школи мистецтв з м. Малої Виски на Кіровоградщині Петру Лойтрі. Зал притих, коли звучали зі сцени камерний хор, ансамбль, дует і сильний голос соліста Лойтри. Два десятиліття він підтримує зв’язки з корсунськими поетами, написав багато пісень на їх слова, і тепер ці пісня – візитка нашого міста.
Кращу пісню про Рось заспівав гурт «Інтегро» з Черкас (керівник Людмила Гончаренко), який і став володарем диплома І ступеня. Гран-прі присудили черкаському чоловічому квартету «Орфей» та Тетяні Кулі зі Шрамківки. Десятки інших нагород переможцям фестивалю стали гідною відзнакою за майстерне, а головне-щире і душевне виконання пісень, що виражають любов до України і малої батьківщини.

Вперше на фестивалі почали відзначати небайдужих до екології громадських діячів. Цю нагороду з рук голови районної організації Всеукраїнської екологічної ліги Олександра Майдаченка одержала учасниця «Мостів над Россю» Ніна Іваненко. Вона живе на вул. Корсунці і дбайливо доглядає, обсаджує квітами джерело, яке напуває півміста. Директор місцевого радіо «На хвилі Корсуня» Галина Добровольська від імені інформаційного спонсора фестивалю вручила спеціальний приз – сертифікат та туристичну подорож – колективу районного будинку культури на чолі з директором Галиною Вірченко: за популяризацію української пісні.
Окрасою гала-концерту стали виступи професійних співаків: уродженця Корсунь-Шевченківщини Олеся Харченка, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії; бандуристки Світлани Мирводи, заслуженої артистки України, Олександра Дзюби, народного артиста України та членів журі – черкаського тріо «Барви». Вони також висловлювали зі сцени захоплення фестивалем і бажали учасникам творчого зростання.
Вражені і наснажені пізно увечері розходились корсунці з гала-концерту: побачили ціле сузір’я яскравих талантів, які піснею закликають на ділі бути патріотами своєї батьківщини. «Мости над Россю» зробили добрий початок, вартий більшого продовження.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x