Смачний і поживний персик

Смачний і поживний персик

Персики є відмінним вітамінним доповненням до раціону. Ці плоди рекомендовані при недокрів\’ї, захворюваннях шлунка, для оздоровлення кишечника, стимулювання скорочення жовчного міхура, нормалізації серцевого ритму.
Уперше згадка про персики з’явилася в Китаї, звідки він потім потрапив до Персії й став відомим під назвою «перське яблуко». А зараз уся Європа, в тому числі й Україна, охоче ласують цими поживними і соковитими плодами.

Персик містить органічні кислоти: яблучну, винну, лимонну; солі мікроелементів. Персики багаті хорошим вітамінним комплексом: вітамін С, вітаміни групи В, Е, К, РР, а також каротин. До складу персиків також входять пектини і ефірні олії. У його кісточках міститься гірка мигдальна олія і знаменитий вітамін В17.
Плоди персика містять 80-90% води, 6-14% цукрів (у тому числі сахарози 5-10%), пектинових речовин – 0,5-1,2%, вітаміну С – 9,4-20 мг%, каротину – 0, 6-1,0 мг%. У насінні персика міститься 20-60% (від сухої речовини) жирної олії, 0,4-0,7% ефірної і гірко-мигдалевої олій. Ніжна м’якоть персика дуже легко засвоюється, тому всі поживні речовини, що містяться в ній, добре переробляються організмом.
• Персик чинить на наш організм загальнозміцнюючу дію, що є просто необхідним для хворих людей з виснаженим організмом.
• Персиковий сік, про користь якого ми чуємо від народження, допомагає з раннього віку набратися сил, особливо це актуально для дітей, які народилися слабкими.
• Сік персика є хорошою додатковою терапією при захворюваннях шлунка, що супроводжуються зниженою кислотністю. Якщо ж у вас підвищена кислотність, не їжте багато цих фруктів.
• Випитий за 15 хвилин до їжі персиковий сік допомагає позбутися від закрепів, у тому числі хронічних. Для цього досить випивати по 50 г свіжовичавленого нектару.
• Часто персики призначають і при сечокам\’яній хворобі. Вони служать сечогінним засобом і допомагають вивести пісок із сечового міхура.
• У цих плодах містяться солі калію, що зміцнюють серцевий м\’яз і діють як профілактичний засіб при порушеннях ритму серця.
• Калій, а також фосфор сприятливо впливають на роботу мозку, допомагають зміцнити пам\’ять, підвищують працездатність.
• Допомагають персики і в тих випадках, коли необхідно підвищити рівень гемоглобіну в крові. Цим у першу чергу пояснюється користь персиків при вагітності, а також для ослаблених дітей.
• Корисні персики і при застудних захворюваннях. Завдяки високому вмісту вітамінів С, А і В вони зміцнюють імунітет, що перешкоджає проникненню вірусів та інфекцій в організм. На жаль, користь консервованих персиків у цьому випадку мінімальна.

Кому протипоказаний?
Певним категоріям людей персик може завдати шкоду. Так, протипоказане надмірне їх вживання людям із підвищеною кислотністю шлунка. Надмірна кількість персиків у їжі здатна привести і до такої проблеми, як розвиток дисбактеріозу.
На персики може бути індивідуальна алергія. Особливо великої шкоди в цьому випадку завдають плоди з оксамитовою шкіркою. Причина цього в тому, що на такий шкірці присутній пилок. Чим більше пилку, тим більша вірогідність алергічної реакції.
Значної шкоди можуть завдати ці соковиті плоди діабетикам, оскільки в персиках міститься велика кількість вуглеводів і цукру. З цієї ж причини фрукт шкідливий і для тих, хто бореться з ожирінням.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x