Черкащан закликають берегтися шахраїв

Черкащан закликають берегтися шахраїв

Шахрайство, на жаль, сьогодні поширене явище в усіх сферах нашого повсякдення. Мало не кожного дня до правоохоронних органів звертаються зі своїми бідами люди, які стали жертвами шахраїв. У так званій “групі ризику“ на першому місці знаходяться люди похилого віку та підлітки. Громадяни через свою довірливість ловляться на гачок злочинців, тим самим втрачаючи свої заощадження та цінні речі. Про це «Нова Доба» дізналася від ГУ НП у Черкаській області.

Частіше за все, злочинці представляються працівниками різних соціальних служб. Так звані «соціальні працівники» розповідають, що нібито проводять обмін грошових купюр “старого зразка“ на грошові купюри “нового зразка“. Вони завжди дуже чемні і уміють швидко увійти в довіру. Старенькі, на радощах, навіть не цікавляться посвідченнями своїх гостей та впускають незнайомців до оселі. Зловмисники діють за давно напрацьованою схемою. Один із шахраїв, найчастіше, дістає великі купюри й просить принести здачу. Господарі йдуть до місця, де зберігають свої заощадження, беруть необхідну суму й повертаються до “гостей“.

Після цього шахраї різними способами намагаються відволікти увагу господарів для того, щоб проникнути в кімнату з грошима. Наприклад, говорять, що з крану на кухні тече вода або чується запах газу, а іноді просто просять принести води запити таблетку. І поки пенсіонери в такий спосіб відволікаються, зловмисники за лічені секунди примудряються заволодіти їхніми заощадженнями та зникають.

Щоб не бути ошуканими та не потрапити на «вудочку» шахраїв, слід запам’ятати декілька правил. По-перше: ніколи не відчиняйте двері незнайомим особам. Якщо візитери представляються працівниками комунальної служби чи соцпрацівниками, перевірте посвідчення, запишіть номери посвідчень та прізвище, передзвоніть диспетчеру чи в соціальну установу, щоби з’ясувати, чи працюють там такі і чи направляли їх на вашу адресу. У жодному разі не показуйте, де зберігаєте гроші.

Проте шахраї постійно відточують свою майстерність, і їхні методи вирізняються винахідливістю. Одним із нових розповсюджених способів виманювання грошей є дзвінок на мобільний та повідомлення про те, що з кимось із рідних сталася біда і потрібно терміново перерахувати через термінал певну суму грошей. У таких випадках шахраї розраховують, що людина запанікує і перерахує кошти. Після того, як шахраї отримають бажане, вони просто відключають телефон.

Не довіряйте інформації, яку отримали від незнайомців по мобільному телефону та не поспішайте виконувати його прохання, особливо ті, які стосуються переказу коштів. Звертайте увагу на номер, з якого телефонують. Завжди перевіряйте інформацію, ставте якомога більше запитань, запишіть дані особи, яка телефонує. Перш ніж перераховувати кошти невідомо кому, необхідно впевнитись, чи насправді щось сталося з вашими родичами і чи потрібна їм допомога.

Правоохоронці вчергове звераються до мешканців Черкаської області: не довіряйте сумнівним акціям і пропозиціям, не ведіться на вудку незнайомців про обмін грошей чи якісь соціальні виплати, у осіб, що представляються соціальними працівниками й пропонують послуги, пов’язані з грошима, вимагайте документи, що засвідчують особу та її причетність до тієї чи іншої організації! Дотримання простих правил безпеки убереже вас та ваших рідних від непередбачуваних втрат.

Якщо ж Ви таки стали жертвою шахрайства, не зволікайте, негайно телефонуйте до поліції за номером 102.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x