Якою буде погода в жовтні на Черкащині?

Якою буде погода в жовтні на Черкащині?

Вересень 2016 р. виявився дещо прохолоднішим за норму та майже сухим. При цьому, якщо в перший половині місяця середній температурний фон ще утримувався на рівні літніх +19-+22°, а максимальні температура вдень досягала +27-+29° ( абсолютний максимум +31-5.09), то в другій половині місяця середньодобові температури були на 2-6° нижче норми, мінімальні вночі становили +2-+7° (24.09 заморозок на висоті 2 см до 1°). Лише в останні 2 дні місяця температурний фон знову підвищився. \”Нова Доба\” про це дізналася в Черкаському обласному гідрометцентрі.

У перші 20 днів вересня опадів не було зовсім, що значно ускладнило сівбу озимини в оптимальні строки, збирання врожаю буряків та утримувало пожежну небезпеку в області на рівні 5 (надзвичайно високого) класу. Дощі, що відмічалися в останні 10 днів місяця, суттєво не покращили ситуацію зі зволоженням грунту.
Такий сухий вересень не характерний для Черкащині і спостерігається в середньому 1 раз в 7-9 років. Для міста Черкаси цьогорічний вересень виявився найсухішим за період спостережень з 1948 року.
Жовтень, за прогнозом, очікується дещо теплішим за норму та з недобором опадів. Для нього також будуть характерними значні похолодання ( вночі до заморозків -4-6°) і нетривалі періоди майже літнього тепла (вдень до +18+20°).

З приводу початку опалювального сезону, можна констатувати, що десь з 5 по 24 жовтня більшість днів буде із середньодобовими температурами +8º та нижче. Тобто доцільно розпочинати опалення приміщень на тиждень раніше звичайного, особливо в лікарнях та дитячих закладах.
Нетривалі « повернення тепла» очікуються наприкінці жовтня та в перший половині листопада.
Прогноз в найближчі 10 днів: очікується нестійка погода. Літне тепло перших 3-х днів жовтня зміниться на похолодання та дощі в період 4-6 жовтня. 7-10 – переважно без опадів, дні помірно-тепла, вночі заморозки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x