На Уманщині селяни перекривали трасу через паї

На Уманщині селяни перекривали трасу через паї

З плакатами «Ганьба» та вилами у руках… Жителі сіл Ягубець та Родниківка, що на Уманщині, вийшли на страйк і перекрили трасу Київ-Одеса. Люди вимагають від Христинівського держгеокадастру повернути їм землю. Про це «Нова Доба» дізналася із сайту «Вечірня Умань».

«Ми вже обстукали всі пороги Держгеокадастру та прокуратури, і все безрезультатно. Поки ми чекаємо нашу землю, за 2 останніх місяці померло вже 6 пайовиків. Скоро і землю повертати буде нікому» – розповідає Алла Олексюк, жителька села Ягубець.

В колективному сількогосподарському підприємстві «Ягубець» 305 пайовиків, згідно закону, вони мають право на отримання землі колишнього радгоспу, площею 1834 гектари по 6 кожному.

Після 20-ти років обіцянок селянам нарешті вдається отримати дозвіл на розпаювання від Черкаського держгеокадастру. Здавалося б, усі карти на руках, але з незрозумілих причин керівництво відмовилось затверджувати рішення. З відчаю люди перекрили трасу.

«Селяни вже не можуть мовчати, адже процес розпаювання розпочався ще у 2012 році. Пройдено тривалий шлях, який розпочався в Міністерстві аграрної політики, потім Фонд держмайна – де не було жодних проблем, і нарешті, Держгеокадастр Черкащини дає добро на розпаювання, яке залишається погодити в Христинівці. І тут на заваді стає місцеве керівництво, яке, не маючи жодних підстав, незаконно відмовляє людям у розпаюванні» – зазначає Констянтин Сидорук, голова правління КСП «Ягубець».

Чому селяни досі залишаються без землі журналістам розповів виконуючий обов’язки голови Христинівського держгеокадастру Віктор Олександрович:

«Селяни, перебуваючи у КСП «Ягубець», не мають права розпаювати землю, адже такої форми власності, як колективне господарство, не існує. Якщо ж селяни вийдуть з КСП, вони отримають по 2 гектари своєї землі».

Згідно якого закону селяни мають право лише на 2 гектари землі у Держгеокадастрі не пояснили. Тут спрацьовує проста математика: є 305 пайовиків і 1834 гектари землі, якщо 305 помножити на 2 дорівнює 610 гектарів. На питання кому дістанеться ще 1224 гектари у держгеокадастрі – знову мовчать.

Селяни запевняють, що це перекриття траси було лише попереджувальним. Якщо протягом тижня питання розпаювання землі не буде вирішено, вони влаштують кількаденний страйк під стінами Христинівськго держгеокадастру.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x