В області збільшується кількість закладів, де можна отримати результати ПЛР-тестування

В області збільшується кількість закладів, де можна отримати результати ПЛР-тестування

Кількість державних закладів, де можна отримати результати ПЛР-тестування, збільшуєтсья на Черкащині. Окрім обласного лабораторного центру до переліку зарахували обласну лікарню та Уманську міську лікарню. Упродовж тренінгу фахівці цих закладів опановували сучасні підходи в якісній лабораторній діагностиці CОVID-19 та практичні заходи. Навчання для них провели експерти від МОЗу та ВООЗ.

Теоретико-практичні заняття провели для 24 фахівців, які безпосередньо працюють в лабораторії, середніх медичних робітників, науковців. Як відзначила лекторка, доцентка кафедри вірусології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика Оксана Обертинська, у ході роботи експерти почули багато ґрунтовних запитань від учасників з Черкащини та вели живу професійну дискусію.

За словами доцентки, Міністерство охорони здоров’я України спільно з ВООЗ у межах допомоги лабораторним центрам з освітянської позиції та задля налагодження якісної діагностики CОVID-19 організувало виїзні навчання в областях України для медпрацівників.

– Черкащина – 7 регіон, куди ми завітали. Тут ми не вперше, тому є з чим порівняти. Фахівці професійно значно виросли. На сьогодні ми надали їм багато теоретичної інформації, яку закріпили практично. Це допоможе їм створити умови для покращення роботи та виправити наявні помилки. На сьогодні вони чітко ставлять правильні проблемні питання, аби використати отримані відповіді для підвищення ефективності в роботі, – зауважила Обертинська.

Загалом фахівців, які займаються ПЛР-тестуванням на Черкащині, цікавили питання якісної діагностики, вибору обладнання, облаштування лабораторії, вибору реагентів, проведення аналітичного аналізу отриманих результатів, організації роботи із забору матеріалів. Давали відповіді на їхні питання та допомагали практично науковці кафедри вірусології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика доцент кафедри, к. б. н., Світлана Степанюк та асистент кафедри Валентин Прилипко.

Раніше в області з державних установ опрацьовували ПЛР-тести лише в лабораторному центрі, що в Черкасах. Нині ж готові це робити і в обласній лікарні. Тут обладнали лабораторію та розпочинають роботу. Із 2021 року долучиться й Уманська міська лікарня.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x