В Україні затвердили план вакцинації населення від COVID-19

В Україні затвердили план вакцинації населення від COVID-19

Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Документ розробили фахівці Центру громадського здоров’я України спільно з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ. Про це повідомив в. о. генерального директора ЦГЗ Ігор Кузін.

– Цей документ буде гнучким, який актуалізуватимуть залежно від ситуації з COVID-19, оновлених даних щодо вакцин, від доступності вакцин проти хвороби. Ефективність реалізації напряму залежить від партнерства і тісної співпраці з регіональними закладами охорони здоров’я, місцевими органами влади, лікарями та громадськістю, — зауважив Ігор Кузін.

Він додав, що мета цього плану — протягом 2021–2022 років охопити вакцинацією від COVID-19 щонайменше 50 % населення України (20 млн людей).

– Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп ризику. Її проведення не заважатиме здійсненню імунізації відповідно до Календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб, — додав очільник ЦГЗ.

План оновлюватимуть що два тижні, аби він відповідав реальній ситуації. Мета, цільові групи, логістичні маршрути, навчання медиків, комунікація та розгортання мобільних бригад — це базова частина документа. Вона може бути змінена лише у випадку отримання нової інформації. Етапи розробки вакцин, кваліфікаційні та реєстраційні процедури, поставки вакцин — цю частину оновлюватимуть систематично.

– Ми готові отримати вакцину вже у першому кварталі 2021 року. Першочерговою буде вакцинація медиків, особливо тих, хто працює в стаціонарах, де надають лікування від COVID-19. Імунізації для українців з непідконтрольної території також буде доступна — відповідна процедура буде затверджена окремим планом, — додав Ігор Кузін.

Планом затверджено 4 етапи вакцинації населення:

1) січень–квітень 2021 рокулюди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;

2) квітень–червень 2021 рокулюди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;

3) червень–вересень 2021 рокулюди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;

4) вересень 2021 — березень 2022 рокулюди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

Вакцинуватимуть населення на базі пунктів щеплень, мобільними бригадами з імунізації, а також у тимчасових центрах вакцинації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x