Радіаційна обстановка на контрольованій території Черкаської області продовжує бути стабільною

Радіаційна обстановка на контрольованій території Черкаської області продовжує бути стабільною

Загальний радіаційний стан на території Україні у січні 2021 року був сталим і залежав від розподілу природних радіонуклідів у верхніх шарах землі. Вплив газоаерозольних викидів атомних електростанцій на рівень радіоактивного забруднення атмосферного повітря був зникаюче малим. Про це повідомили із Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометеоцентр (далі по тексту ЦПНРА).

 

Радіаційна обстановка на території Черкаської області оцінюється за значенням гамма-фону та за результатами досліджень випадінь з атмосфери.

Упродовж січня добові значення радіаційного фону коливались у межах 10 – 15 мікрорентген за годину (мкр/год). Значення у 15 мкР/год було зафіксовано у місті Чигирин (1 день) та с. Озірна Звенигородського району (1 день).

 

Найнижчі рівні гамма-фону у 10−11 мкр/год спостерігались, в основному, у містах Золотоноша (27 днів), Чигирин (10 днів), Черкаси (12 днів) та с. Озірна Звенигородського району (7 днів), середні значення гамма-фону за січень 2021 року були такими:

11 мкР/год – у місті Золотоноша;

12 мкР/год – у містах Черкаси та Чигирин;

13 мкр/год – у містах Жашків, Канів, Сміла, Умань та с. Озірна Звенигородського району.

 

Спостереження за радіаційною активністю випадань із атмосфери засвідчили про їхні низькі значення у порівнянні з допустимими рівнями. Так, у грудні 2020 року сумарна бета-активність атмосферних випадінь на метеостанції у Черкасах (щільність випадань на один квадратний метр) склала в середньому − 1,5 Бк/м2/за добу, що значно нижче контрольного рівня, який становить 110 Бк/м2 за добу. Мінімальні добові значення були на рівні 0,7 Бк/м2/за добу, а максимальні склали 2,3 Бк/м2. У листопаді 2020 року щільність сумарних бета активних випадань з атмосфери коливалась в межах від 0,3 до 2,0 Бк/м2.

 

Отже, за контрольований період не спостерігалось різких коливань величини сумарної бета-активності атмосферних випадінь. Радіаційна обстановка на контрольованій території Черкаської області продовжує бути стабільною і не зазнала змін у порівняні з попереднім звітним періодом.

 

За оцінками фахівців діапазон природного фону гамма-випромінення для території України може коливатись у межах 4–25 мкр/год. За даними ЦПНРА: у січні більш ніж на 90% території України усереднені показники гамма-фону коливались в межах 8-15,5 мкР/год; на метеостанції Чорнобиль – середнє значення склало 19 мкР/год, а максимальне – 20 мкР/год.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x