Рада посилила покарання для телефонних терористів

Рада посилила покарання для телефонних терористів

Верховна Рада ухвалила закон, який посилює кримінальну відповідальність за неправдиве повідомлення про загрозу безпеці людей, другого березня. Про це інформує пресслужба Нацполіції.

У межах Законопроєкту зміни вносять до статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності). Дотепер санкція статті передбачала від 2 до 6 років ув’язнення – якщо неправдиве повідомлення про замінування зробили вперше без тяжких наслідків. Водночас за повторне «мінування» або таке, що призвело до тяжких наслідків, передбачалося покарання від 4 до 8 років за ґратами.

Відповідно до змін правопорушник отримає покарання з 4 до 8 років – уже за перше неправдиве повідомлення про мінування, навіть якщо воно не мало тяжких наслідків, але стосується низки будівель, як-от: критично важливих об’єктів інфраструктури, споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, а також закладів охорони здоров’я.

Нагадаємо, протягом 2020 року Національна поліція України зареєструвала (без врахування закритих) 823 кримінальні правопорушення, передбачені ст. 259 КК України. Найчастіше повідомлення про замінування надходять електронною поштою. В усіх випадках користувачі електронних скриньок, з яких здійснювалася розсилка листів, використовують наявні у вільному доступі онлайн засоби анонімізації. Також інформування про «мінування» здійснюють у телефонному режимі. Зазвичай, мотивом такого правопорушення є розваги, хуліганський умисел або ж образа чи помста.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x