«Первоцвіт» пропагує збереження зникаючих рослин на Черкащині

«Первоцвіт» пропагує збереження зникаючих рослин на Черкащині

Згідно з чинним законодавством, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: \”Про рослинний світ\”, \”Про охорону навколишнього природного середовища\”, \”Про Червону Книгу України\”. Відповідальність за порушення законодавства в сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого й на посадових осіб – від тридцяти до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Про це повідомляє департамент екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в області. Усі ці рослини знаходяться на межі зникнення, більшість з них занесена до Червоної книги України.
Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

Завдання природоохоронної акції \”Первоцвіт\” – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Дуже важливою складовою акції \”Первоцвіт\” є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. У акції \”Первоцвіт\” участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини й не купувати їх.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x