Черкаси посіли 12 місце за комфортністю проживання

Черкаси посіли 12 місце за комфортністю проживання

Черкаси посіли 12 місце за рейтингом «DOU» щодо комфортності проживання ІТ-спеціалістів. Про це йдеться на офіційному сайті редакції.

Відповідно до моніторингу, фахівці розглядали міста за різними критеріями: загальне враження про населений пункт, доходи та можливості для кар’єри в ІТ, розвиток ІТ-спільноти, вартість проживання, зручність переміщенням містом, освіта, медицина, рівень злочинності та екологічна ситуація.

У трійку найбільш комфортних міст увійшли Івано-Франківськ, Львів та Вінниця. Черкаси посіли 12 місце.

Категорія «Загальне враження про місто»

Серед міст, які справили хороше враження на програмістів, Черкаси опинилися на 11-12 місцях. Найвищий рівень лояльності серед спеціалістів, які проживають в Івано-Франківську, Львові, Вінниці, Харкові та Чернігові (понад 8 балів). Найнижча оцінка — у Херсона, Запоріжжя, Чернівців, Миколаєва (менше як 5 балів). Фахівці зазначають, що в опитуванні взяли участь чотири тисячі ІТ-фахівців і рейтинг є суб’єктивним.

За критерієм «Доходи та можливості для кар’єри в ІТ» у топі три міста — Київ, Харків, Львів. Найгірша ситуація з можливостями в Кропивницькому, Херсоні та Сумах. Черкаси в цьому рейтингу посіли 9 місце: середня зарплата ІТ-спеціалістів за підрахунками становлять близько 1150 доларів на місяць.

ІТ в Україні зосереджено здебільшого в трьох містах — Києві, Львові та Харкові. Черкаси за критерієм «Розвиток ІТ-спільноти» – на восьмому місці. Фахівці врахували кількість програмістів, які проживають у місті, періодичність тематичних заходів та ІТ-спільноту. Відповідно до цієї вибірки, у Черкасах цей показник становить 0,9. До порівняння, найбільший показник у столиці – 45,9, а також Харкові – 15,8 та Львові – 14,9.

Категорія «Вартість життя»

Найбільш дороговартісне житло в Києві, Одесі, Дніпрі та Львові. Найнижча вартість життя у Хмельницькому, Івано-Франківську та Сумах. Для порівняння: вартість однокімнатної квартири у Києві та Івано-Франківську відрізняється майже утричі — 47 тис. проти 17 тис. дол. У Черкасах вартість становить близько 25 тис. дол. (11 місце в рейтингу). Відповідно, вартість двокімнатної квартири в середньому – 34 тис. дол., а трикімнатної – понад 46 тис. дол. У середньому оренда однокімнатної квартири становить 4 500 грн, двокімнатної – 5000 грн та трикімнатної – 7500 грн.

У категорії «Зручність переміщення містом» Вінниця посіла перше місце. Дороги та затори – проблема не тільки Києва, а й Чернівців, Одеси, Херсона та Львова. У цій категорії враховували якість доріг, громадського транспорту, відсутність заторів, наявність пішохідної інфраструктури, велоінфраструктури та зручність переміщення містом загалом. Черкаси за підрахунками на 9 місці.

Категорія «Освіта»

Лідером, на думку програмістів, є Харків. У місті багато закладів вищої освіти (64). Це приблизно на третину більше, ніж у Львові (43). Проте в Києві кількість освітніх установ становить 97.

Черкаси в цій категорії посіли 14 місце (16 ЗВО). Якість надання освітніх послуг програмісти оцінили як 3,3 з 5 можливих балів.

Категорія «Медицина»

На першому місці Київ, а на другому – Івано-Франківськ. У місті доволі високі показники щодо кількості лікарів та лікарняних ліжок. А також одна з найвищих оцінок якості медичних послуг.

Черкаси в цій категорії на 17 місці. У регіоні 384 лікарів (на 100 тис. населення). Кількість середнього медичного персоналу становить 940 (на 100 тис. населення), а лікарняних ліжок – 807. Якість медичних послуг у Черкасах програмісти оцінили на 2,91 з 5 можливих.

Категорія «Безпека та рівень злочинності»

За  офіційними даними, захід України безпечнішій за інші регіони. Це підтверджує й опитування ІТ-спеціалістів. Ті, хто живе на заході, поставили вищі оцінки щодо особистої безпеки та безпеки майна. Івано-Франківськ, Тернопіль та Вінницю визначили найбезпечнішими. Натомість, найбільш безпечними є Миколаїв і Київ. Черкаси перебувають на 15 місці (кількість виявлених за рік злочинів в регіоні (на 100 тис. населення становить 1290; серед тяжких та особливо тяжких злочинів – 508).

 

Категорія «Екологічна ситуація та наявність поблизу великих рекреаційних зон»

Найгірша ситуація з екологією у Дніпрі, Кропивницькому та Харкові. Якщо зважати лише на опитування ІТ-спеціалістів, то найнижче екологічну ситуацію оцінили жителі Дніпра, Запоріжжя та Києва. Черкаси в цій категорії посіли 15-16 місце.

У загальному рейтингу Черкаси посіли 12 місце. Відповідно до відповідей програмістів, серед переваг міста можна виокремити: зручність переміщення містом, особливо на авто (3,7 бала при середньому для всіх міст показнику 3,1), кількість і стан зелених зон міста (3,9 бала проти 3,7), близькість до великих рекреаційних зон (3,6 бала проти 3,2) та хороший клімат (4,1 бала проти 3,8).

Вартість нерухомості теж влаштовує ІТ-спеціалістів. Однокімнатна квартира в новобудові коштує близько 25 тисяч доларів.

Щодо недоліків, то насамперед варто виокремити високий рівень злочинності, нехарактерний для міст середнього розміру (оцінка — 2,9 бала проти 3,4 у середньому для всіх міст). Зокрема, ІТ-спеціалісти, які взяли участь в опитуванні, незадоволені якістю надання медичних послуг (2,9 бала проти 3,2 у середньому). Збереженість історичних будівель і місць оцінили у 2,7 бала (середній показник — 3,1 бала).

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x