Ольга Мартинова: «Розписувати писанку чи ні – питання кожної людини» (ФОТО)

Ольга Мартинова: «Розписувати писанку чи ні – питання кожної людини» (ФОТО)

Низку майстер-класів з писанкарства «Великодня майстерня» провели в Галереї народного мистецтва. Про це повідомляють журналісти інформаційного агентства «Нова Доба».

Напередодні Великодня черкаські майстрині розповіли про особливості розпису писанок та пояснили символічність орнаментів. За словами очільниці обласного осередку Спілки майстрів народного мистецтва України Ольги Мартинової, писанка – це оберегова річ, що працює на сім’ю.

Світлина черкащанки Лесі Побиванець

– Черкащина, на відміну від Гуцульщини, Бойківщини, Лемківщини, – має інший візерунок. Наш – великий, розмашистий та читабельний. Якщо взяти гуцульську писанку, то зображували ті ж ромби, ружі, безкінечники, але маленькими, – зауважила майстриня та додала, що в українській орнаментиці немає поганих знаків, тільки хороші, які працюють на позитив.

На писанках, здебільшого, зображують: безкінечник як символ безкінечності життя, ружу – знак притягування космічної енергії, знак небесних світил Сонця й Місяця, ромб із крапкою – знак засіяного поля, символ родючості, а разом із тим жіночого начала; а також свастику (символізує сонце, а також уособлює вдачу, довголіття, родючость, здоров’я та життя) та граблі (писали в посуху, щоб викликати дощі). Ольга Мартинова стверджує, що ці знаки можуть бути не лише на писанках, але й кераміці, рушниках та інших речах, адже це орнаментальні речі.

– Розписувати писанку чи ні – питання кожної людини. Є ті, кому хочеться мати обереги, тому вони детальніше заглиблюються в символіку орнаментів, кольорів, дізнаються про сімейні традиції. Я, наприклад, пишу писанки з дитинства. Щоразу – лише з хорошими і позитивними побажаннями, – додала Ольга Мартинова.

За словами майстрині народної творчості, членкині Спілки майстрів народного мистецтва України Галини Тимошенко, є чоловічі та жіночі символи.

– Якщо ми хочемо подарувати писанку чоловікові, щоб він був гарний, дужий та здоровий, то можна написати листок дуба. Адже парубків на території України порівнювали із міцним деревом. Також можна написати коників чи осликів. Відповідно, якщо хочемо подарувати писанку дівчині або жінці, то пишемо ружу, квіти, калину. Якщо матері або бабусі, то – берегиню, щоб вона оберігала оселю та допомагала в «хатніх» справах.

Галина Тимошенко розповіла, що символи «відпрацьовані» століттями. Пращури розписували писанки, щоб в родині був достаток. Коли будували оселю, то зображували блискавку, щоб не сталося пожежі. Коли хтось хворів – рибу, на початку польових робіт – граблі.

– Писанку ми не їмо, адже вона є атрибутом, оберегом в оселі. Пишеться по сирому повному яйцю. Її не можна викидати, навіть якщо вона зіпсується чи лопне. Її потрібно закопувати в землю. Адже якщо ви її викидаєте в смітник, то позбудетеся енергетики та позитивних бажань, що закладали в писанку, – сказала Тимошенко.

За словами майстрині, майстер-класи спрямовані більше на людей, що вперше або вдруге прийшли розписати писанку.

– Наше завдання не тільки донести символіку, а й взагалі пояснити, як правильно написати писанку, отримати кольори, що не можна писати слова чи тексти, окрім «Христос Воскрес», – зауважила Галина Тимошенко та пояснила значення кольорів, що використовують для розпису: «Жовтий – колір сонця, тепла – означає достаток, помаранчевий – вогонь, червоний – кохання, зелений – весни, пробудження, синій – води, небо – символізує небесну божественність. Коричневий – землю та її приховану життєдайну силу, чорний – підкреслює силу інших кольорів. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті».

Черкащанин Антон Куць прийшов із молодшою сестрою на майстер-клас. На писанці в хлопця написані чоловічі знаки: дуб та безкінечник.

– Сьогодні я вперше пишу писанку. Про майстер-клас дізнався від батька. Прийшов із цікавості. Думаю, кожному потрібно спробувати розписати писанку, адже в такий спосіб можна з’єднатися із минулим, виявити фантазію та заспокоїтися, – зауважив черкащанин.

Спілка народних майстрів України проводить майстер-класи близько 15 років. Саме в Галереї народного мистецтва – із 2014 року.  Цьогоріч грантовий проєкт «Великодня майстерня» реалізовують завдяки міській програмі.

Наступний майстер-клас планують провести 30 квітня. Вхід безкоштовний, за попереднім записом (у зв’язку з карантином).

Більше світлин у фоторепортажі “Майстер-клас з писанкарства відбувся в Галереї народного мистецтва”

Підготувала матеріал: Дар’я Роженкова

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x