За час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, виділення травних ферментів, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів, знижується.
Різке повернення до звичного харчування може спровокувати погіршення самопочуття, призвести до загострення наявних захворювань або виникнення нових. Особливо це стосується людей із хронічними захворюваннями системи травлення, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та сечостатевої систем. Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення Посту.
У зв’язку з цим до звичайного раціону слід повертатися поступово, потроху вводячи продукти тваринного походження, використовувати щадну термічну обробку (варіння, тушкування, запікання, приготування на пару) та обмежувати смажене, жирне, солоне і солодке.
Для того, щоб святкування пройшло без небажаних наслідків для здоров’я та не призвело до харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій:
– уважно вивчайте маркування, перевіряйте терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купуйте такі продукти;
– зберігайте продукти харчування тільки за умов, зазначених на упаковці та у встановлені терміни;
– дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
– використовуйте окремий інвентар для обробки сировини та готових страв, в холодильнику зберігати їх окремо;
– не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці;
– готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом;
– оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі;
– не купуйте м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
– дотримуйтесь правил особистої гігієни, ознайомте з ними дітей та ретельно стежте за тим, щоб вони їх виконували.
У випадку виявлення ознак кишкового захворювання або харчового отруєння слід негайно зверніться до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням!
За інформацією Держпродспоживслужби