10 правил життя гіпотоніків

10 правил життя гіпотоніків

Коли на вулиці мороз і вітер, мерзнуть усі. А особливо нелегко тим, хто живе із цифрами 90 на 60 – і йдеться не про ідеальні параметри фігури, а про знижений артеріальний тиск. Жити стане легше і тепліше, якщо застосувати 10 правил, які піднімуть тиск.

1. Не пийте алкоголь
Всупереч поширеній думці, ані коньяк, ані інші міцні напої не піднімають тиск, від цього гіпотоніка тільки ще більше хилить на сон. Нікотин теж шкідливий – він псує судини, який би артеріальний тиск у вас не був.

2. Більше повітря
Гіпотонікам, зазвичай, не вистачає повітря, а якщо у приміщенні задуха і кисню мало, то може статися навіть втрата свідомості. Тому таким людям варто більше гуляти на свіжому повітрі, провітрювати житло. Коли заходите у тепле приміщення з холодної вулиці, краще одразу розстібнути верхній одяг і зняти шапку.

3. Більше спати
Сон для гіпотоніка – найкращі ліки, тому відпочивати слід не менше 7-8 годин на добу, а найкраще – усі 9. Якщо гіпотонік не виспався, це помітять усі: він весь день буде в’ялий, дратівливий і навіть злий. При зниженому тиску не варто вставати з ліжка різко. Прокинувшися, потягніться, припідніміться, посидьте і лише після цього вставайте на ноги.

4. Водолазкам – ні
При гіпотонії не можна носити тісний облягаючий одяг – він передавлює судини, яким і без того нелегко працювати. Особливо шкідливо обтягувати себе зверху, тому про водолазки і светри з тісним горлом краще забути.

5. Їсти менше і частіше
При гіпотонії їсти краще часто, 5-6 разів у день, але потроху. Якщо їсти рідко і багато, це може спровокувати напад гіпотонії, адже кров різко спрямується до шлунка, а судини голови лишаються без живлення. А ще гіпотонікам ні в якому разі не можна пропускати сніданок.

6. Кроком руш!
Малорухливий спосіб життя і низький тиск – дуже нехороша пара. Кожному гіпотоніку рекомендовано займатися спортом: плаванням, бігом, танцями. Звичайно, не всі мають можливість займатися у спортзалі або з тренером, однак ходити пішки і робити зарядку можуть усі. Корисно також поступово підніматися на гору і спускатися з неї.

7. Тепло – холодно
Контрастний душ – найкращий друг гіпотоніка. Лише переходи від тепла до холоду мають бути поступовими. Чудово тренуються судини і в лазні, головне – не перегрітися у паровій кімнаті (перебувайте там не довше 10 хвилин).

8. Не хвилюйтеся
Стреси і хвилювання людям із низьким тиском про­типоказані. У нервовій ситуації потерпає центральна нервова система, яка регулює тонус судин і артеріальний тиск. Тому зміцнювати нерви і уникати психологічного напруження дуже важливо.

9. Просто додай води
При гіпотонії корисно пити багато (близько двох літрів у день) звичайної чистої води. Це збільшує обсяг крові, а якщо судини розслаблені, то це добре впливає на стан здоров\’я.

10. І солі додайте
Гіпотонікам не просто дозволено, але й рекомендовано те, про що гіпертоніки тільки мріють: міцний чай і кава (але не більше 3 чашок на день), бутерброд із вершковим маслом і сиром, випічка і жирна їжа. До того ж, тим у кого тиск низький, радять їсти більше солі, щоб організм не втрачав воду надто швидко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x