Екс-головний еколог області: «Соснівку» забудовувати не можна»

Екс-головний еколог області: «Соснівку» забудовувати не можна»

Ситуація навколо забудови «Соснівки», яку запланували черкаські владці та інвестори, тримає громадськість міста у постійному напруженні. Черкасці, громадські активісти та краєзнавці виступають проти забудови «легень» міста, керуючись низкою чинників: від приналежності цієї ділянки до екомережі області до незаконності ухвалених владою рішень на ці землі. Сьогодні ж на прес-конференції, яку свідомо вирішили провести перед громадськими слуханнями (відбудуться 19 лютого), екоактивісти вирішили ще раз наголосити на тому, що територія, яку розглядають під подальшу забудову належить до комунальних земель міста.

Людмила Ткаченко, природозахисник, голова Черкаської еко-асоціації «ЕКО-СВІТ», зауважує, що протягом останніх шести років цю територію тричі «передавали із рук у руки», а за чинним генеральним планом міста «Соснівка» взагалі не має визначеного статусу.
– Соснівка давно вже перестала бути лише легенями міста. Вона багата своїми лісами, рідкісними видами дерев. Моя мрія – створити на базі «Соснівки» великий об’єкт природо-заповідного фонду. Лише це допоможе зберегти землі від знищення, – зауважує екоактивістка. – Ми навіть не знаємо, яка кількість дерев там росте, не проведено інвентаризацію дерев, а вже ведуть мову про їх знищення. Якщо ми втратимо легені, ми втратимо здоров’я. І таких обговорень не повинно бути в принципі: такі території забудовувати не можна.

Колишній головний еколог області Микола Клименко наголосив на дуже важливому моменті: «Соснівка» оберігає місто від забруднюючих викидів ПАТ «АЗОТ» та інших промислових підприємств. Завдяки їй роза вітрів йде від Черкас, а не в місто. Тому «Соснівку» саме для цього і створили – захистити Черкаси.
– Громадські слухання – це вже є злочин. Статус «Соснівки» визначили ще у 1967 р. розпорядженням Ради Міністрів, згідно з яким землі лісових насаджень – 263,3 га – було вилучено і приєднано до Черкас. Тоді її визначили як парково-оздоровчу зону, де не передбачали будівництво житлових споруд, − зазначає пан Микола.
За словами Миколи Клименка та й інших активістів, територія «Соснівки» не винесена в натуру, але чітко окреслена як паркова зона. І незаконні кроки щодо цієї території відбувалися ще з 2011 року.

Дмитро Кухарчук, уже колишній член міськвиконкому, проте досі активний захисник «Соснівки» та керівник «Національного корпусу» наголосив:
– Я вам обіцяю, що будівництва там не буде! Ми не дамо там будуватися, я вам це обіцяю!
Він також зауважив, що забруднення цих територій, яке відбувалось там протягом останніх 30 років було навмисне, щоб потім людям сказати: територія забруднена і там можна будувати.

Відео дивіться тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x