Лекції студентам УДПУ читали науковці Академії імені Яна Длугоша

Лекції студентам УДПУ читали науковці Академії імені Яна Длугоша

У рамках розширення співпраці Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини з робочим візитом відвідала делегація з Академії імені Яна Длугоша м. Ченстохова (Республіка Польща).

Лекції студентам УДПУ читали науковці Академії імені Яна Длугоша

Програма перебування польських науковців в УДПУ була досить цікавою та насиченою. Високоповажнігості – професор, доктор габілітований, директор Інституту філології Академії імені Яна Длугоша Адам Реґєвічта доктор Кшиштоф Чайковський зустрілися з ректором університету Олександром Безлюдним, проректором з наукової роботи та міжнародного співробітництва Владиленою Сокирською, деканом факультету української філології Валентиною Коваль та обговорили подальші можливості реалізації спільних проектів та програм для представників обох навчальних закладів. Про це «Нова Доба» дізналася в УДПУ.

Лекції студентам УДПУ читали науковці Академії імені Яна Длугоша

Представники Академії імені Яна Длугоша також зустрілися і з представникам факультету української філології. Розмова виявилася надзвичайно цікавою. Польські колеги розповіли, як ведеться викладання дисциплін у їх виші, обговорили з нашими філологамиспільне та відмінне у системах освіти України та Польщі. У ході зустрічі представники факультету української філології поділилися науковими надбаннями та баченням спільного українсько-польського проекту, який дозволить глибше пізнати спільне минуле обох країн.
У ході робочої зустрічі було погоджено навчальні плани факультету української мови і літератури та Інституту філології, що відкриває нашим студентам нові можливості – навчання на бакалавраті та в магістратурі Академії імені Яна Длугоша.

Прослухавши лекцію провідного польського науковця, професора Адама Реґєвіча про вплив середньовіччя на сучасну культуру, студенти УДПУ отримали неоціненний досвід та почерпнули для себе багато цікавої інформацію, необхідної для подальшого професійного зростання. Не менш цікавою була і лекція доктора Кшиштофа Чайковського про польський романтизм та місце Умані й Софіївки у польській літературі цієї доби.
Приїзд польських колег викликав неабияке зацікавлення і в студентів інших факультетів. На зустріч із ними у актовій залі зібралося чимало студентів, яких зацікавили подальші перспективи. Фахівець Польського культурно-освітнього центру Людмила Крива розповіла про нові можливості мобільності та навчання для студентів УДПУ в польських вищих навчальних закладах.

Лекції студентам УДПУ читали науковці Академії імені Яна Длугоша

У свою чергу Директор Інституту професор, доктор габілітований Адам Реґєвіч розповів про перспективи академічної мобільності студентів та навчання за програмою подвійних дипломів в Академії Яна Длугоша в м. Ченстохові. Також гість ознайомив присутніх з факультетами та напрямами, за якими здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів в Академії.
До виступу долучилися і студенти програми академічної мобільності Альоша Дабіжа та Світлана Волик, які упродовж семестру навчалися у Державній вищій школі професійної освіти імені Яна Коменського в м. Лєшно (Республіка Польща).

Науковцями на базі Польського культурно-освітнього центру також було проведено відкриті заняття для студентів факультету української філології та Колегіуму МІГуС, а також слухачів курсів польської мови. Велику зацікавленість викликала форма та зміст проведених занять, а також можливість безпосереднього спілкування із зарубіжними гостями.
Студенти неабияк зацікавилися таким дискурсом і формою його проведення та долучилися до обговорення. Доктор Кшиштоф Чайковський прочитав уривок поезії Збігнева Хербера «Пан Когіто шукає поради» та спонукав студентів відшукати підтекст цієї поезії, оскільки текст безпосередньо стосується звернення до Цадика Нахмана, релігійна течія якого яскраво представлена в м. Умань.
Співпраця УДПУ з провідними польськими вищими навчальними закладами створює нові можливості для студентів у процесі професійного зростання. Візит науковців Академії імені Яна Длугоша – ще одна сходинка на цьому шляху.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x