Постаті Черкащини: Микола Теліженко. До 30-річчя Незалежності України

Постаті Черкащини: Микола Теліженко. До 30-річчя Незалежності України

У межах проєкту «Постаті Черкащини» до 30-річчя проголошення Незалежності України «Нова Доба» спільно з Черкаським обласним краєзнавчим музеєм розповідає про особистостей, діяльність яких формувала самостійність нашої держави.

«Те все величне надбання, яке нам передалось від предків, знакова символіка живе, пробуджується і вона торжествує» – це слова черкащанина Миколи Теліженка, постать якого важлива в контексті державотворення.

Микола Теліженко – український скульптор, графік, геральдист, Заслужений художник України. Народився 16 березня 1951 року в Звенигородці.

Він є автором гербів Черкащини, Звенигородки, Кам’янки і деяких районів області. У співавторстві з Данилом Нарбутом він створив ескізи й картони парадних геральдичних прапорів міста Черкаси, міста Чигирин тощо.

Українська тематика є наскрізною для творчості Миколи Теліженка, що пройнята національним духом, могутньою національною ідеєю. Утім, його творчий доробок цікавий не тільки українцям, а й культурній спільноті світу.

«Незалежність – це подих повітря на повні груди, це втілення нереалізованих думок. Це продовження пісні предків. Це Україна «від Сяну до Дону». Це моя Батьківщина без ката, без пана, без олігарха. Це мистецький простір без вождів, а з національними героями», – зазначає митець.

Микола Теліженко – учасник національно-культурного товариства «Заповіт», утвореного за два роки до проголошення незалежності. Цей осередок став предтечею Народного Руху на Черкащині й мав на меті піднесення національної свідомості українців.

Великий виставковий проєкт «Витинанка – це моя молитва», присвячений 30-річчю Незалежності України та 70-річчю від дня народження митця, цими днями стартує в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Відкриття виставки відбудеться 18 серпня о 16:00.

Більше про Маестро витинанки – у відеорозмові (автори: завідувачка відділу науково-просвітницької та виставкової роботи Марина Бугеря та молод. науковий співробітник відділу етнології краю Олесь Маланіч):

Читайте також про Анатолія Лупиноса в межах проєкту “Постаті Черкащини” до 30-річчя Незалежності України

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x