Завершився археологічний сезон у Легедзиному для практикантів-істориків ЧНУ

Завершився археологічний сезон у Легедзиному для практикантів-істориків ЧНУ

Другий заїзд студентів-першокурсників ННІ міжнародних відносин, історії і філософії завершив свій археологічний сезон.

Студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно долучилися до археологічних розкопок у складі Трипільської експедиції Інституту археології НАН України, яка досліджує найбільше у світі поселення міднокам’яної доби – Тальянки (розташоване між селами Легедзине і Тальянки Тальнівського району).

Експедицію очолює вчений секретар ІА НАН України – Олексій Корвін-Піотровський. Свій досвід, знання та майстерність передають першокурсникам знані дослідники Інституту Дмитро Черновол, Едуард Овчинников, Дмитро Желаго та Віталій Поміркований. Керівниками студентської практики є доцентки кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки – Марина Захарченко та Лариса Лисиця. Постійний супровід та підтримку студентської практики здійснює директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

На думку керівника практики Марини Захарченко: «Варто відзначити, що під час літньої практики студенти отримують набагато більше, ніж археологічні знання та вміння. Вони навчаються самостійно облаштовувати свій побут та дозвілля. Кожен день археологічної практики сповнений не лише працею, але й веселими подіями та яскравими емоціями, ознайомитися з якими можна, переглянувши наші світлини».

Як зазначає доцентка кафедри АСГІН Лариса Лисиця, – яскравим завершенням археологічного польового сезону стала посвята в археологи студентів ННІ міжнародних відносин, історії і філософії. В останній вечір практикантів чекали веселі конкурси та випробування, урочиста присяга, іменні сертифікати та символічні подарунки на згадку про участь в експедиції.

Проте все ж таки свої найфеєричніші враження від археологічної практики висловили студенти-практиканти.

Зокрема, Хандюк Валерія зазначає: Археологічна практика – це незабутній етап життя. Збираючись на практику, дехто з нас був в сльозах і розпачі. Проте вже в першу ж хвилину перебування в таборі, ми зрозуміли що це будуть два найкращих і найдрайвовіших тижні. Вдячна всім археологам, які були з нами протягом двох тижнів нашими наставниками на розкопі, та навчали у польових умовах всіх археологічних «премудростей». Безмежно вдячна нашим викладачкам, які стали для нас наставниками, подругами і в деяких моментах навіть мамами. Всім першокурсникам бажаю не втратити цю можливість, бути в моменті, і все ж таки відчути цю драйвову атмосферу!

Бутко Вадим: «Археологічна практика в селі Легедзине 2021 року подарувала нам багато емоцій та принесла чимало вражень. Це була унікальна можливість доторкнутися до історії рідної країни. Експедиція продемонструвала нам всі особливості археології, дала змогу на собі відчути як це бути археологом. Не слід забувати про вечори біля багаття, екскурсії та різноманітні ігри, які розбавляли наші археологічні будні. Цікавими заходами також стали вечірні перегляди фільмів – документальної стрічки «Атлантида над Дніпром», присвяченої розвитку трипільській цивілізації та української історичної фентезі-стрічки 2018 року режисера Владислав Чабанюка – «Чорний козак».

Дмитренко Сніжана зазначає, що археологічна практика стала неоціненним досвідом, який неодмінно знадобиться в подальшому житті. Було дуже приємно доторкнутись власноруч до свого далекого минулого, своєї історії. Доторкатись до речей трипільської культури було набагато цікавіше, ніж вчити її в теорії, тим більше, що така можливість випадає далеко не кожному. Побувати в епіцентрі цих подій та попрацювати із, безперечно, фахівцями своєї справи для мене було великою честю!

Мироненко Андрій – «Дякую за можливість долучитися до археології. Саме практика дала мені змогу на два тижні відчути себе археологом, побачити на власні очі як відбуваються розкопки, простежити шлях знахідки до експоната музею. Ніколи не забуду те відчуття радості від першої знахідки, його складно описати і у кожного воно своє.

Окремо хочу подякувати своїм одногрупника і викладачам, Ви найкращі, без вас ця практика не була б такою цікавою, спасибі!

Назаренко Юлія: Практика… Ще на початку першого курсу нам розповідали про неї старші курси як позитивне, так і негативне. І нарешті ми рушили на зустріч чомусь для нас новому та невідомому. Проживаючи ці два тижні разом ми пережили стільки всього, найрізноманітніших емоцій, які запам’ятаються на все життя. Кожен день був сповнений новими позитивними моментами, де ми всі відкривались по-новому і змогли стати частиною маленької родини на певний період. Дякую за таку неймовірну можливість!

Рягузов Євгеній поділився своїми враженнями. Практика – це не дата і не подія. Це процес, наповнений сенсом та чутливістю у дотиках до душі серед замерзлої у віках культури Трипілля. Це час єднання із собою, пошуку себе, нових знайомств та занурення у глибоку дилему історій професійних археологів. Позаяк відмова від цивілізаційних благ – чим не відкриття нового Всесвіту, у який занурюєшся на час проходження практики, пірнаючи з головою у світ Трипілля? Не дивним буде порівняння себе, як крихітної людини, здатної доторкнутись до артефактів колишньої величі наших пращурів-скотарів через призму тисячоліть, – і це надихає.

За інформацією пресслужби Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x