“Челендж донорства”: у Черкасах представники двох громад здали компоненти крові (ФОТО)

“Челендж донорства”: у Черкасах представники двох громад здали компоненти крові (ФОТО)

Представники Золотоніської районної держадміністрації та Новодмитрівської територіальної громади завітали до «Biopharma Plasma Cherkasy», аби взяти участь в донації. Про це інформують журналісти «Нової Доби».

Долучитися до донорства вони вирішили в межах челенджу, який їм передав міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. Донацію компонентів крові зробили 15 черкащан.


– Я думаю, що в цьому челенджі повинна взяти участь кожна територіальна громада. Адже ми виконуємо благородну місію – здаємо кров або плазму тим, хто цього потребує. У районі всього 11 територіальних громад, дві вже взяли участь, далі – справа за іншими, – зауважила голова Золотоніської районної державної адміністрації Ірина Тернова та додала, що передає челендж Золотоніській районній раді, а саме Борису Євмині.

Також Тернова зазначила, що обрала  «Biopharma Plasma Cherkasy» для донації, адже отримала багато позитивних відгуків і вважає, що це один із найкращих центрів в Україні.

Сільський голова Новодмитрівської територіальної громади Артем Кухаренко має вже близько 20 донацій, у цьому році вчетверте прийшов здавати компоненти крові.

–Мені дуже подобається починати своєрідний ланцюг добра та передавати його наступним колегам з інших громад. Тому пропоную голові голові Піщанської громади Руслану Семенюті взяти участь у челенджі та привести своїх колег та друзів, – сказав Кухаренко та додав, що за допомогою донорства можна не лише врятувати чиєсь життя, але й перевірити стан свого здоров’я. У «Biopharma Plasma Cherkasy» безоплатно донор може отримати результати аналізу крові та наявності антитіл коронавірусу.

Кожен донор на початковому етапі повинен пройти обстеження терапевта і здати кров для перевірки. Якщо аналізи в нормі – починають забір. Опісля – переробляють, досліджують, перевіряють щодо безпечності, обстежують на наявність хвороб та вірусів. За кожну донацію передбачена грошова компенсація. Ті, хто безоплатно робить донацію отримує у подарунок сертифікат на придбання продуктів у супермаркеті.

Черкащанка Тетяна Бойко разом із колегами приїхала на донацію вперше.

–У мене мама має онкозахворювання, тому я дуже розумію, наскільки актуальною є проблема, коли не вистачає крові. На мою думку, потрібно пропагувати донорство, адже воно рятує життя інших людей, – додала Бойко.

Керівник «Biopharma Plasma Cherkasy» Олександр Безуглий зазначив, що головною метою у залученні колективів до донації, є безпосередньо популяризація донорства.

–У нас є забов’язання перед Черкаським онкодиспансером, кардіоцентром та іншими медичними центрами в постачанні якісних компонентів крові, тому потреба в донорах є завжди, – зауважив Безуглий.

У середньому «Biopharma Plasma Cherkasy» щодня отримує близько 150 донацій. У міські лікарні центр постачає близько 2-3 літрів еритроцитів, 1,5-2 літрів плазми та 6-8 доз тромбоцитів кожного дня. У місяць середньостатистично відбувається заготівля 200-250 доз тромбоцитів, 150-180 літрів крові (з неї потім виготовляють еритроцити та плазму) та 2 тисячі літрів плазми.

–Потребу на кількість крові та її компонентів формують лікарі, залежно від того, які в них пацієнти та які передбачені операції. Запит змінюється щодня. Користь донорства, насамперед, полягає у виявленні милосердя, адже постійно існує потреба в крові. Чи то постраждала людина в ДТП чи потребує компоненти, адже були важкі пологи наприклад, – зазначила медична директорка Ольга Богатирьова та додала, що здача плазми дуже корисно впливає на організм, адже під час здачі відбувається очищення організму від токсинів.

Для гостей центру провели екскурсію: вони побували в залі очікування, донорському відділі та лабораторії.  

Нагадаємо, у «Biopharma Plasma Cherkasy» до кінця вересня триває акція «Приведіть друга – отримайте 100 грн».

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x