Пора вибирати насіння

Пора вибирати насіння

Перший місяць весни – саме час для старту городнього сезону. І починати його потрібно з вибору якісного посадкового матеріалу. Адже саме від нього залежить, чи буде врожайним город, а сад – квітучим. Розсипом або в гранулах, гібриди або незмінна з року в рік класика – різновидів і сортів насіння величезна кількість, як і тих, хто їх виробляє та продає. Але є лише кілька простих правил, які допоможуть вибрати якісне насіння.

Коли дивишся на пакетики насіння, якими заставлені полиці в магазинах, очі розбігаються. За строкатими упаковками, складно зрозуміти – де ховається смачне і гарне. Дивишся, наприклад, на полицю з насінням моркви, а там їх кілька видів від різних фірм-виробників, і всі коштують по-різному. Насправді ж, усе набагато простіше, ніж здається.
Для початку усвідомте, що все насіння поділяється лише на дві категорії: імпортне та вітчизняне. Вітчизняна селекція виробляє насіння рослин, адаптованих до наших кліматичних умов, але різноманітністю нових сортів не балує. Імпортні ж виробники, навпаки, постійно пропонують щось нове і незвичне. Дивують екзотикою і квітами насичених кольорів. От тільки ймовірність того, що екзотика приживеться у вас на ділянці, така ж як у лотереї. Та й натрапити на підробку значно простіше.

Існують звичайні сорти і гібриди. У першому випадку насіння звичні й відомі, купивши їх один раз, потім можна заготовлювати вже своє насіння на посадку наступного сезону. З гібридів рослини виростають більші, їх забарвлення яскравіше, вони раніше цвітуть і рясніше плодоносять. Витриваліші, і більш стійкі до несприятливих умов. А головне – яких тільки гібридів не буває! Можна виростити, наприклад, помідори всіляких розмірів, форм і кольорів. Великі, маленькі, зеленого кольору, смугасті або навіть шоколадні. Але, на жаль, з цих рослин насіння не збереш. Гібриди або взагалі не дають насіння, або дають насіння поганої якості. Відрізнити їх просто. На упаковці гібридів обов’язково стоїть маркування «F». А цифра біля цієї літери позначає покоління, наприклад, «F1», означає перше покоління насіння. Це насіння за якісними і кількісними ознаками і характеристиками багато в чому краще за сорти, похідними від яких воно є. Такі рослини стійкіші до захворювань і шкідників, а також дають кращий врожай. Цифри внизу букви вказують стійкість. Так, «P», означає, що гібрид стійкий до фітофторозу, «А» – до альтернаріозу (чорної плямистості томатів), «С» – до кладоспоріозу (бурої плямистості томату). Якщо маркування «F» відсутнє, а на упаковці написано «гібридний» – це означає, що сорт був отриманий за рахунок схрещування різних видів.

Насіння також продається розсипом, без будь-якої обробки, і скомплектоване в гранули. У першому випадку в упаковці буде близько 100–200 насінин, що не погано. Однак, чим дрібніше насіння, тим складніше вирощувати з нього розсаду. Сходи будуть немов покривало. Доведеться проріджувати. Зовсім інша справа – гранули. Насіння поміщають у спеціальний розчин. Він поліпшує якість насіння, його схожість, але головне – гранулу значно зручніше садити. До того ж, гранули бувають різні – інкрустовані, гелеві, калібровані, на стрічці. Головний же мінус гранульованого насіння – це ціна.

Купити насіння можна в магазині, через Інтернет-магазини і з рук на ринку, виставці або ярмарку. Зручніше за все, звичайно, купувати через Інтернет, у великих компаніях. Але в сезон продажів там часто бувають затримки і збої в постачаннях. Невеликі Інтернет-магазини залучають своїми незвичайними сортами насіння. Як правило, це імпортні гібриди, які стануть прикрасою як на вашій клумбі, так і на грядці. А ось купувати насіння з рук, все одно, що брати кота в мішку. Особливо якщо вас запевняють, що задарма віддають рідкісні сорти або гібриди. Втім, якщо насіння коштує не надто дорого, то ризикнути можна. А раптом і правда зійде чарівна квітка. Більшість фермерів купують насіння в магазинах. Тут краще віддавати перевагу великим фірмам-виробникам, які вже зарекомендували себе на ринку.
У кожного насіння свій термін придатності. Наприклад, кавун зберігає високу схожість до восьми років, а морква, шпинат і петрушка – лише 2-3 роки. Завжди звертайте увагу на термін придатності вказаний на упаковці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x