Станіслав Волощук: «Найголовніше, аби молодь була в захваті від занять»

Станіслав Волощук: «Найголовніше, аби молодь була в захваті від занять»

Тальнівська ГО «Військово-патріотичний» клуб «Гайдамаки» офіційно функціонує з 2016 року. Його заснували учасники бойових дій, бійці добровольчих батальйонів – Станіслав Волощук, Юрій Рябий та Дмитро Герасімов.

Ідея заснувати ГО ВПК «Гайдамаки» з’явилася, коли Станіслав Волощук повернувся з побратимами додому після першої ротації в Авдіївці.

– Тоді в Тальному сформувалося коло однодумців, які були налаштовані ділитися своїми знаннями й досвідом з іншими. Спершу відвідували школи, проводили навчання із вихованцями закладів освіти, зокрема, уроки «Захисту України». Але в той період ми ще не мали належної матеріально-технічної бази. Наприкінці 2016 року офіційно зареєстрували організацію, – розповів Волощук.

За його словами, далі пріоритетним завданням засновників клубу став пошук інвентарю. Адже одним із аспектів військово-патріотичного виховання є застосування отриманих знань і навички на практиці.

– У 2017 році ми після ротації їхали на Черкащину. Тоді зустрілися з командиром п’ятого окремого батальйону Української добровольчої армії «Чорним». Так, розповіли, що нещодавно заснували клуб і маємо проблеми з матеріально-технічною базою. Він вирішив допомогти і дав: каски, бронежилети, медичні турнікети. Також ми поспілкувалися з фермерами, які згодом придбали 10 пневматичних гвинтівок «Хатсан». У результаті так і зібрали потужну матеріальну базу, – сказав співорганізатор ГО ВПК «Гайдамаки».

Нині бійці АТО здійснюють діяльність у кількох напрямах: тактична медицина, штурмовий альпінізм, інженерно-саперна справа для дітей, цивільна безпека.

– Зараз наш співзасновник Дмитро Герасімов проходить військову службу за контрактом, тому тренування проводимо вдвох. Юрій Рябий спеціалізується на інженерно-саперній справі, а я – на тактичній медицині, бо навчався на факультеті фізичної культури, де вивчав анатомію і фізіологію. Окрім цього, проходив підготовку під час служби в навчальному центрі, де тактична медицина була в пріоритеті. Якщо не складеш іспити – воювати не поїдеш. Також я пройшов курси в Павлограді та отримав сертифікат парамедика, хоча є бійцем штурмової роти, – зазначив Станіслав Волощук.

Аби повноцінно навчати вихованців, засновники військово-патріотичного клубу уклали меморандум про співпрацю із відділом освіти Тальнівської районної державної адміністрації.

– Спочатку ми самі напрошувалися, аби проводити заняття, але нас боялися. Зараз керівники закладів освіти постійно телефонують і пропонують організувати показові виступи, військово-польові збори чи провести уроки «Захисту України», семінари з викладачами. Окрім цього, відповідно до документів, здійснюємо підготовку молоді до служби в армії та правоохоронних органах. Попри брак часу реалізовуємо різні заходи в коледжах і школах, що розташовані в межах ОТГ і міста. Також співпрацюємо і з працівниками поліції, представниками територіальної оборони та військовими, –  зауважив представник організації.

Засновники ГО ВПК «Гайдамаки» проводять вишколи не лише в межах області. Так, протягом 2017–2018 років вони возили дітей на Дніпропетровщину, де на базі п’ятого окремого батальйону Української добровольчої армії відбулося відкриття табору «Юний доброволець».

Також вони побували у Ворохті, що на Івано-Франківщині. Опісля два табори провели в Тальному і Тальянках. Цьогоріч мали їхати від Міністерства у справах ветеранів до Києва, але через ситуацію із COVID-19 заняття поки відтермінували.

– На мою думку, найголовніше, аби молодь була в захваті від занять. Адже лише так у них формується почуття патріотизму та любові до своєї країни, активна громадянська позиція. До таборування долучаються школярі різного віку, тому важливо налагодити з ними комунікацію. Але для мене це не складно. Я займаюся з дітьми з 1993 року, 18 років пропрацював тренером із вільної боротьби, а нині продовжую справу, що мені до душі, – розповів  Волощук.

Як зазначив співорганізатор ГО ВПК «Гайдамаки, велику роль під час здійснення військово-патріотичної відіграє спонсорська допомога, адже через певний проміжок часу доводиться оновлювати матеріально-технічну базу.

– Ми завжди намагаємося покращувати свою роботу будь-якими шляхами. Реалізовуємо це за власні кошти, але є й небайдужі люди, які виділяють матеріальну допомогу. Так, керівник ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк спрямував  кошти, за які ми придбали 3-4 турнікети. Також завдяки програмі «Турбота» вдасться закупити 30 штук цього інвентарю. Це дуже круто, бо один коштує немало – близько 10 000 гривень. Окрім цього, в нас налагоджений зв’язок із депутатським корпусом і головою ОТГ. Тому сподіваємося на подальшу співпрацю, – поділився Станіслав Волощук.

Фото та відео використані зі сторінки ГО ВПК «Гайдамаки у Фейсбуці

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x