Правоохоронці застерігають черкащан від шахраїв в інтернеті

Правоохоронці застерігають черкащан від шахраїв в інтернеті

Нині шахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Злочинці вигадують нові схеми викачування грошей із користувачів. Майже повна безкарність, анонімність шахраїв, велика кількість довірливих людей – все це підживлює цей своєрідний «бізнес».

 

Найпоширеніші схеми виманювання коштів в інтернет-користувачів:

 

Шахрайства, пов’язані з покупками через мережу Інтернет.

 

Низька ціна товару, значно нижча від конкурентів, необхідна повна або часткова передоплата. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову, відмовляється від оплати у відділені служби доставлення. В таких випадках покупець оплативши товар, його частину чи вартість доставлення досить часто залишається ні з чим.

 

Щоб вберегтись, дотримуйтеся простих правил:

 

Під час покупок в Інтернеті – передоплату внесіть тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачуйте товар після отримання.

 

Звертайте увагу на відгуки щодо продавця тих чи інших товарів або послуг.

 

Не користуйтесь “сумнівними” Інтернет-сайтами.

 

Шахрайства, пов’язані з продажами через мережу Інтернет.

 

Продаючи товар через інтернет, за допомогою бірж оголошень також можливо стати жертвою шахрая.

 

Під приводом оплати вашого товару шахрай буде намагатися взнати усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб вберегти себе від збитків необхідно запам’ятати наступні прості правила:

 

Для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV код (знаходиться на зворотній стороні картки);

 

Для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС повідомлень, які надходять на вашу картку та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.

 

“Ви виграли цінний приз”.

 

В соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства як “фейкові” розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення, що ви стали призером розіграшу і виграли цінний приз, який можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, з практики, здійснивши передоплату, жодного призу ви не отримаєте.

 

Інтернет – жебрацтво.

В Інтернеті можуть з’явитися оголошення від благодійних організацій, притулків, батьків з проханням про матеріальну допомогу на лікування хворим дітям, фінансову допомогу армії та громадянам. Шахраї можуть вигадувати історії про хвороби, ілюструючи фотографіями чужих людей, або створювати оголошення-дублери реальних благодійних організацій, які є точною копією справжнього, змінюються тільки реквізити для перерахування грошей.

 

Для того, щоб не попастися на гачок і не віддати свої гроші в руки шахраїв, не полінуйтеся передзвонити в зазначену організацію, уточнити номер розрахункового рахунку або відвідати її особисто, переконатися в достовірності розміщеної інформації, з’ясувати всі подробиці справи, а потім вже вирішувати – передавати гроші чи ні.

 

За інформацією пресслужби поліції Черкаської області 

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x