Черкаські артисти поділилися враженнями від фестивалю танцю в Італії

Черкаські артисти поділилися враженнями від фестивалю танцю в Італії

Під крики «Bravissimo» італійці не хотіли відпускати артистів балету Черкаського народного хору, які наприкінці травня виступали на міжнародному фестивалі танців народів світу «La Borgata che Danza». Цьогоріч триденний 30-ий фестиваль був присвячений українській культурі. Зараз черкащани вже повернулися в стіни рідної філармонії і провели підсумкову пресконференцію та відверто розповіли як їх зустрічали в Італії. Повідомляють про це в Черкаській обласній раді.

 

Наші артисти показували програму із чотирьох традиційних танців: «Вітальний», «Весняний козачок» з елементами гопака, «Полька-свербилівка» й жартівлива композиція «На лавці». Виступ вразив італійців емоційністю й унікальними хореографічними елементами.

− Італійці яскраво аплодували після кожної частини, хоч це й не прийнято за етикетом, − пригадує режисерка філармонії Галина Федоряка. − Реакція публіки була настільки яскравою, що нам здалося, ніби показали не 4 танці, а 16.

Площа була заповнена людьми, їх не зупиняв навіть дощ.

− Коли наш колектив переходив із локації на локацію, то люди переміщалися за ними. От наскільки їх вразила наша культура. Вони розповідали, що помітили схожість італійської культури з українською. Я ходила поміж глядачів говорила з ними, то було багато українців, які дивилися виступи зі сльозами на очах і дуже дякували, що змогли побачити тут частинку батьківщини. Маю додати, що українці в Італії зараз згуртовані й також допомагають нашій армії та переселенцям, − розповідає відповідальна за інформаційний супровід нашої делегації в Італії Олена Кононенко-Листопад.

Директор Черкаської обласної філармонії Юрій Федоряка зазначає, що цей виступ вони сприймали як можливість довести, що Україна − це європейська держава, яка потребує підтримки світу в цей нелегкий час.

− Наша танцювальна культура самобутня та неповторна, переконаний, що вдалося це продемонструвати італійцям і більше ніхто не порівнюватиме нашу культуру з російською, не ідентифікуватимуть нас, як один народ. Впевнений, що цієї мети досягли, адже глядачі щиро аплодували після кожного виходу артистів на сцену, − сказав Юрій Федоряка.

Перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко зауважив, що сьогодні важливо всіма засобами продемонструвати в Італії свою унікальну культуру.

− Під впливом пропаганди деякі італійці вважають українців та росіян одним народом. Нам удалося продемонструвати свою самобутність і вразити нею італійців. Та це лише перший крок. Ми ведемо перемовини із Францією та Німеччиною, аби зробити виїзди і туди. Додам, що сьогодні саме Черкащина показує потужну роботу на культурному фронті. Згадайте нещодавній благодійний мистецький аукціон, який влаштували наші художники для допомоги ЗСУ. І робота в цьому напрямку продовжуватиметься. У нас є що показувати і це треба робити, аби подолати наслідки ворожої пропаганди, − додав Роман Сущенко.

 

Довідково: Фестиваль «La Borgata che Danza» проводиться в Італії з 1993 року. Він присвячений традиційним формам музики й танців народів світу. Щорічно одна з країн світу презентує себе на цьому майданчику і у 2022-му провідною темою фестивалю була Україна.

Приїзд черкаського балету частково фінансували самі жителі Беларії. За тиждень до фестивалю під час заходу «Starcon Italia» вони зібрали кошти на перебування нашого колективу в Італії.

 

Читайте нас у телеграмі – Черкаські новини#Нова Доба

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x