Про календарі й дату Різдва Христового

Про календарі й дату Різдва Христового

 

Святе письмо – Біблія не вказує точної дати народження Ісуса Христа. Християнська церква (православні і католики) відзначають Різдво Христове 25 грудня.

До кінця 16 ст. усі християнскі церкви використовували один Юліанський календар. Після запровадження Григоріанського календаря католицькою церквою у 1582 році, християни почали святкувати Різдво за різними календарями.

У 1923 році сербський професор математики, астроном М. Міланкович розробив Новоюліанський календар (на прохання православної церкви), що до 2800 року по датам і дням тижня співпадає з астрономічним роком і католицьким Григоріанським календарем.

У травні 1923 року Вселенський патріархат православних церков прийняв до використання Новоюліанський календар. 9 із 16 православних помісних церков перейшли на Новоюліанський календар і церква, і суспільство святкують зараз Різдво 25 грудня.

В Україні у 1918 році суспільство перейшло на Григоріанський (католицький) календар, а православна церква використовує Юліанський, а тому ми святкуємо 25 грудня, що припадає на 7 ме січня.

Більшовики у 20 их роках 20 ст. хотіли змусити Українську автокефальну церкву перейти на Григоріанський (католицький) календар і друкували календарі у яких Різдво позначали 25 грудня за Григоріанським календарем.

Православна церква не перейде на Григоріанський календар, тому що це католицька реформа запроваджена Папою Римським (принципове питання). Але, українській помісній церкві слід згадати про Новоюліанський календар, який уже 100 років використовує більшість помісних православних церков.

За цим календарем Різдво Христове буде 25 грудня співпадати з календарем, за яким живе наше суспільство (Григоріанським).

Нарешті б церква і суспільство жили за подібними календарями. Зникнуть поняття: як за старим, так і за новим стилем. Усе в суспільній і релігійній свідомості стане на свої місця – спочатку буде Різдво Христове, а потім Новий рік.

Це може бути найкращим варіантом, що влаштує і православну церкву, і українське суспільство.

Для цього потрібно провести велику просвітницьку роботу, залучити не лише духовенство, а розумних і освічених людей.

Як доводить історія, по-більшовицьки примушувати святкувати за католицьким Григоріанським календарем не вийде.
З Різдвом Христовим, друзі! Христос народився – Славімо його!

Джерело блогу: сторінка соціальної мережі Фейсбук історика Владислава Боєчкаhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100011952379091

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x