У чому користь і шкода кавунів та динь?

У чому користь і шкода кавунів та динь?

Баштанні у нашій країні зазвичай дозрівають із середини серпня. Тому червень і липень – період нехарактерний для збору урожаю кавунів і динь. Але вони уже продаються – і в магазинах, і на ринках, і на точках продажу біля трас. Разом із приємним смаком і поживними речовинами такі ранні баштанні можуть принести людині шкоду. Про це нам розповіла Олена Петрівна Мороз, лікар гастроентерологічного відділення Черкаської обласної лікарні.

Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів, нітрати із яких накопичуються в овочах. В організмі вони трансформуються у нітрозаміни – потужні канцерогени, які накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту і можуть стати причиною гастриту, панкреатиту, хвороб печінки.
Наскільки природним шляхом дозрів кавун, можна визначити візуально. Якщо на розрізі велика кількість білих прожилок, це означає, що процес дозрівання був порушений. Про те ж саме свідчить і велика товщина шкірки. До речі, найбільша кількість нітратів накопичується саме в шкірці. Тому, якщо їсте ранній кавун, не варто вигризати м’якоть надто ретельно. Людям похилого віку і дітям до 12 років радять їсти тільки серединку таких продуктів.

Які рекомендації щодо покупки кавуна? По-перше, не слід купувати їх біля переповнених автомобільних трас, адже овочі вбирають свинець, і за одну годину біля дороги кавун за показником вмісту свинцю може наблизитися до допустимої межі. Зверніть увагу на зовнішній вигляд овоча – вони не мають бути прим’яті або підгнилі. Тому що бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, що може спричинити шлунково-кишкові розлади, сальмонельоз, дизентерію, аскаридоз та інші хвороби.
Якщо продукт правильно вирощений і збережений, користь його беззаперечна. І дині, і кавуни багаті на поживні речовини. Диня, наприклад, на 95 % складається із води, також містить цукор, калій, цинк, жири і вітаміни. Уживання дині сприяє виробленню гормону сератоніну – гормону щастя. Кремній, що міститься у дині, покращує обмін речовин, посилює імунітет, роботу головного мозку. Залізо стимулює органи кровотворення. А в шкірці дині є антиоксиданти, які чинять омолоджувальну дію на шкіру, тому диню часто використовують для домашніх косметичних засобів. Небезпека динь – у високому вмісті важких цукрів, тому вона не рекомендована людям із цукровим діабетом та підвищеною вагою.

Кавун теж складається переважно із води, тому і кавун, і диня, мають сечогінну дію і рекомендовані для очищення нирок. Також кавун містить цукор, харчові волокна, вітаміни, калій, магній. Харчові волокна допомагають боротися із закрепами і виводять залишки холестерину та надлишкових жовчних кислот. Магній, що міститься у кавуні, покращує роботу серця і дещо знижує артеріальний тиск. Фолієва кислота стимулює органи кровотворення і правильний розвиток головного мозку плоду в утробі. Тому домашні кавуни рекомендовані до вживання у помірній кількості вагітним жінкам.
На відміну від дині, цукри з кавуна засвоюються без витрат інсуліну, тому ласувати ним можуть і діабетики. Протипоказань до вживання кавунів немає, але слід пам’ятати, що все корисно в міру.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x