Зміни у порядку призначення виплат для ВПО: що потрібно знати

Зміни у порядку призначення виплат для ВПО: що потрібно знати

Аби осучаснити умови надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, Уряд ухвалив постанову, яка внесла зміни до порядку призначення виплат на проживання ВПО. Кому ці виплати буде продовжено, а кому – ні? Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.

Допомога на проживання для ВПО – важливий інструмент підтримки цих людей і одна з найбільших програм за розміром фінансування з державного бюджету.

Катерина Бінусова розповідає, що зараз в Україні фінансуються виплати для понад 2,6 млн внутрішньо переміщених осіб. У місті Черкаси за даними департаменту соціальної політки нині офіційно зареєстровано  27 803 переселенці.

Постанова № 709, ухвалена Урядом 11 липня, уточнює параметри надання цієї підтримки. Зокрема, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 р. буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.

Допомога продовжується для всіх ВПО, які проживають в Україні і є внутрішньо переміщеними особами у розмірах:

 

* для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн.

* для інших осіб – 2 тис. грн.

 

Катерина Бінусова звертає увагу, що виплати НЕ продовжуватимуться особам, які:
– перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (якщо людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
– повернулися до покинутого місця проживання;
– відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

«Для продовження виплат громадянам ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично», говорить Катерина Бінусова.

Із 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує державної підтримки.

Але з 1 вересня 2023 р. виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення даної Постанови:
1. придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше  5 років), крім авто, що були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
2. придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
3. мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;
4. придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;
5. мають у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

«Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянину про це повідомлять. У разі незгоди він може оскаржити це рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджуючі документи, та продовжувати отримувати виплати», – говорить заступниця директора департаменту соціальної політики.

Катерина Бінусова звертає увагу, що Постанова дає можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення. Це врегулює проблему, яка виникала з отриманням допомоги на дітей, які народились у ВПО після переміщення і, відповідно, їхнє зареєстроване місце проживання співпадало з місцем задекларованого місця проживання їхніх батьків (місця, куди переїхали ВПО).

Крім того, людина може дистанційно відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи – без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися 15 та 28 числа кожного місяця. Нові критерії для отримання допомоги не впливають на отриману допомогу до 01 серпня 2023 року.

Також звертаємо увагу, що для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться по отримання допомоги ПІСЛЯ 1 серпня 2023 р. допомога  призначається на шість місяців на сім’ю, та буде виплачуватися щомісячно одному з членів сім’ї (далі ‒ уповноважена особа) з розрахунку на кожного члена сім’ї:
– для осіб з інвалідністю та дітей ‒ 3 тис. грн;
– для інших осіб ‒ 2 тис. грн.

Для таких родин допомога може бути призначена сім’ї ще на 1 шестимісячний період, якщо в родині є:
– діти з інвалідністю,
– особи, які доглядають за особою з інвалідністю,
– особи пенсійного віку,
– які мають трьох і більше дітей віком до 18 років
– неповнолітні та малолітні дітям, які прибули без супроводу законного представника,
– якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.
– непрацююча працездатна особа, яка протягом перших шести місяців, за які отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності.

Але допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тис грн. одним платежем.

 

Довідково: Постанова Уряду № 709 «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» https://bit.ly/3OkqADi

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x