В Умані відбулось відкриття арт фестивалю «Свобода вибору»

В Умані відбулось відкриття арт фестивалю «Свобода вибору»

18 серпня в ДІАЗ «Стара Умань» відбулось відкриття виставок Сергія Захарова і Володимираса Мацкявічюса в рамках першого міжнародного мультижанрового фестивалю «Свобода вибору».

Художник і координатор фестивалю «Свобода вибору» Геннадій Гутгарц розповів, що минулого року уманцям була представлена однойменна виставка, яка експонувальсь у «Сільпо» — то був певний пролог до фестивалю.

— Є кілька причин, чому я зайнявся цим фестивалем. Одна з них — просто приїжджаючи в Умань, я надихаюсь унікальністю міста, природи, людей. Друга — на початку осені відбувається паломництво до Умані десятків тисяч прочан і це теж унікальне явище. Ну осінь — це високий сезон у туризмі, — розповідає координатор фестивалю «Свобода вибору» Геннадій Гутгарц. — Умань дійсно квітуче місто і потребує арт складової і наш фестиваль ми починаємо напередодні Дня Незалежності і Рош га-Шана, потім День козацтва і День міста — ці два місяці унікальні. Тому виникла ідея робити такі заходи концентровані, щоб вони були орієнтовані на три аудиторії: місцеву громаду, туристів та єврейських прочан. Художник Сергій Захаров інтуїтивно дуже тонко передає внутрішній стан людини, а литовський скульптур Володимирас Мацкявічюс дуже цікаво працює з металом і в скульптурі «Вільна людина» використовує колючий дріт — це теж символ війни, але це війна за власний простір у собі самому.

Художник Сергій Захаров з Донецька. У 2014 році він влаштовував на вулицях окупованого міста своєрідний мистецький перфоманс, оскільки категорично не сприйняв проголошення днр і встановлення проросійської влади. З другом вони розташовували на вулицях Донецька карикатури з картону чи фанери на гіві, моторолу, гіркі на та інших. За це потрапив у полон. Сьогодні Сергій продовжує творити і вважає, що мистецтво не може бути поза політикою. Говорить, що його творчість змінилась і після початку війни 2014 року, і після початку повномасштабного вторгнення.

Художник Сергій ЗахаровАвтор: Вікторія Коваль

— Кожна робота в експозиції творилась окремо і має свою історію, свою ідею, але всі роботи зібрані під одну концепцію. Вони написані у різні роки. Центральна робота виставки — «Перехід», на ній ми бачимо і стан жахливої реальності, і метафоричного переходу з цього світу можливо у кращий, і людина, яка на асфальті — мертва, вона жертва туніської агресії, а поряд авто знак «перехід». Я думаю, тут в кожного будуть свої асоціації і думки, питання, що таке життя і як ми можемо раптово вийти з нього, але задача у нас зараз тільки одна — перемогти, — говорить художник Сергій Захаров. — з 2014 у мене був певний новий етап життя, як у багатьох людей, які опинилися під тиском російської агресії і, звісно, цей переломний період можна було побачити в моїй творчості. А початок повномасштабного вторгнення — це теж поштовх для іншого погляду, для розмірковування, скільки нам ще треба витримки.

Виставка живопису «Перехід» Сергія Захарова нараховує 14 полотен. Ознайомитись з нею можна впродовж тижня. В експозиції «Вільна людина» Володимираса Мацкявічюса представлена наразі одна скульптура.

В рамках фестивалю відбудеться кілька мистецьких заходів. Наприклад, як повідомив Геннадій Гутгарц, 7 вересня заплановане відкриття японської авторки Міюки Нішизава, це буде частина великого проекту «Бонсай.Едем» — більша його частина буде проходити ту в «Старій Умані», а один великий експонат буде відкритий в «Сільпо».

Адреса і графік роботи ДІАЗ «Стара Умань»

  • Години роботи ДІАЗ «Стара Умань»: понеділок-п’ятниця з 9:00 до 16:00 години. В суботу та неділю — за попереднім записом.
  • Вартість вхідного квитка на виставки в рамках фестивалю «Свобода вибору — 50 гривень. Є можливість придбати абонемент на відвідування усіх експозиційних виставок фестивалю з 18.08 по 15.10 за 300 гривень.
  • Адреса: вулиця Небесної Сотні, 31.
  • Телефон для передзапису: 093-212-10-99.

 

Джерело матеріалу: сайт  umannews.city 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x