У Черкасах презентували дослідження щодо інтеграції ВПО в громади

У Черкасах презентували дослідження щодо інтеграції ВПО в громади

Учора, 18 серпня 2023 року,  у Черкасах відбулася презентація масштабного дослідження щодо участі ВПО у житті громад.

193 місцеві нормативно-правові акти 25 громад у 15 областях України – статути територіальних громад, програми та рішення щодо соцзахисту окремих категорій громадян, зокрема ВПО, – проаналізували юристи.

124 із 193 цих актів, тобто 65%, потребують змін. Такого висновку дійшли експерти програми «Єднання заради дії», які презентували результати дослідження локальних політик і програм.

У єдності зусиль – досягнення необхідних результатів

Важливим аспектом презентації цього дослідження є те, що окрім організаторів заходу, в обговоренні результатів взяли участь працівники Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної адміністрації, представники Центру соціальних служб, громадських організацій, які опікуються ВПО, та представники медіа регіону.

Кожен зі спікерів наголосив на актуальності цього питання, важливості донесення результатів дослідження до голів громад та депутатів, постійної підтримку внутрішньо переміщених осіб, висвітлення цього питання в медіа.

Розпочала захід, який проводився в межах програми «Єднання заради дії», що реалізується IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США,  регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» Лариса Ходаковська, яка насамперед подякувала за підтримку проведення донорам та учасникам.

– По-перше, дуже важливо – дослідити локальні політики і програми, щоб показати, наскільки ВПО залучені до життя приймаючих громад в цілому по Україні та черкаської громади зокрема, продемонструвати, чи мають право брати участь у самоврядування та наскільки їм доступна соціальна підтримка. По-друге, не менш важливо – представити результати цього дослідження як чиновникам, громадським діячам, так і громадськості, журналістам – аби це дослідження не просто було проведено, а було використано в розвитку самоврядування в громадах, – зазначає Лариса Ходаковська.

Переселенці на Черкащині не можуть брати безпосередньої участі в місцевому самоврядуванні та отримувати деякі соціальні пільги

Ґрунтовно дослідження  презентувала юристка програми «Єднання заради дії» Оксана Савицька.

Вона підкреслила, що головною метою дослідження для організаторів було: проаналізувати статути цільових громад, місцевих цільових програм та інших місцевих нормативно-правових актів щодо визнання внутрішньо переміщених осіб членами територіальної громади; здійснити порівняльний аналіз існуючих і перспективних практик включення ВПО до участі в місцевому самоврядуванні приймаючих територіальних громад; ідентифікувати перешкоди в доступі до інструментів соціальної підтримки вразливих категорій громадян із числа внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах.

Щодо об’єктів дослідження: це дискримінація внутрішньо переміщених осіб щодо права на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні, а також права отримувати соціальну підтримку (зокрема матеріальну), передбачену місцевими цільовими програмами та іншими місцевими нормативно-правовими актами. Предметами дослідження були: статути територіальних громад; чинні місцеві цільові програми, інші місцеві нормативно-правові акти (положення, рішення, розпорядження, плани заходів тощо), спрямовані на соціальну підтримку (в тому числі матеріальну) окремих вразливих категорій громадян.

Головними завданнями дослідження для організаторів стали питання:

1. Визначити, чи місцеві громади включають переселенців до членів територіальної громади згідно зі статутом територіальної громади та чи враховують їхні потреби та інтереси при створенні та реалізації місцевих цільових програм.

2. Вивчити та проаналізувати місцеві цільові програми, спрямовані на підтримку та посилення соціального захисту вразливих категорій громадян, зокрема щодо підтримки окремих категорій ВПО (дітей віком до 18 років та осіб похилого віку, осіб, які потребують додаткового медичного піклування, осіб з інвалідністю).

3. Визначити потреби у внесенні змін до місцевих цільових програм та інших місцевих нормативно-правових актів приймаючих громад із метою забезпечення можливості для ВПО скористатися ними.

4. Перевірити, чи працюють існуючі місцеві цільові програми, чи забезпечується їх виконання відповідними фінансовими та організаційними ресурсами.

Також, пані Оксана зазначила, що на Черкащині фахівці працювали у двох громадах – Черкаській та Уманській. Експерти відзначили: статут територіальної громади Черкас визначає, що членами територіальної громади є жителі, які постійно проживають на території міста та місце проживання яких зареєстроване в громаді. І тільки за цієї умови вони мають право брати участь у самоврядуванні. Водночас Закон України «Про місцеве самоврядування» забороняє будь-яке обмеження права громадянина України брати участь у самоврядуванні, зокрема залежно від терміну проживання на відповідній території. Крім того, в Черкасах ВПО не мають доступу до місцевої соціальної програми «Турбота». Вона передбачає соціальні послуги мешканцям міста в складних життєвих обставинах. У визначеному переліку таких осіб – переселенців немає. Водночас в Уманській громаді, де також діє соціальна програма «Турбота», одноразову матеріальну допомогу з місцевого бюджету можуть отримати і переселенці.

Більшість досліджених нами статутів не передбачає приналежності ВПО до жителів/мешканців/членів територіальних громад, а в деяких програмах ми знайшли додаткові умови для переселенців. Тобто ВПО мали їм відповідати, щоб отримати ту чи іншу допомогу. Переселенці на Черкащині не можуть брати безпосередньої участі в місцевому самоврядуванні та отримувати деякі соціальні пільги. Причина – прогалини в статуті громад і місцевих цільових програмах, де визначені поняття «постійне проживання» та «місце реєстрації проживання». – повідомила основні висновки дослідження провідна юристка програми «Єднання заради дії» Оксана Савицька.

Разом із тим в обох містах переселенці залучені до життя громади та взаємодії з владою через ради ВПО. При виконавчому комітеті Уманської міської ради працює Рада з питань внутрішньо переміщених осіб, а в Черкасах – Рада з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб. В обох громадах діти-переселенці безкоштовно харчуються в школах і садках. В Умані п’ять ВПО працюють у міській раді. Крім того, працює програма підтримки внутрішньо переміщеним/евакуйованим особам. Вона передбачає створення умов для денного догляду, трудової та фізичної реабілітації осіб з інвалідністю, формування мультидисциплінарної мобільної бригади для інтеграції ВПО, а також забезпечення переселенців натуральною допомогою. Водночас у Черкасах місцеве швейне підприємство цілеспрямовано наймає на роботу саме переселенців.

Окрім Черкащини, результати дослідження презентують ще в 14 областях, де його проводили. Узагальнені рекомендації програма «Єднання заради дії» передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Варто зазначити, що опрацьовані результати дослідження лягли в основу Загальних рекомендацій, які будуть презентовані різним гілкам влади та місцевого самоврядування.

Зокрема, на думку учасників проєкту з метою реалізації внутрішньо переміщеними особами, які перебувають на обліку та проживають на території громад, права на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні, внести відповідні зміни до статутів територіальних громад.

З метою усунення перешкод для отримання послуг, пільг, допомог, компенсацій окремими категоріями населення, в тому числі особами, які перебувають на обліку в територіальній громаді як ВПО, внести зміни до відповідних місцевих цільових програм, а також до місцевих нормативно-правових актів, які визначають порядок реалізації заходів і надання послуг, пільг, допомог, компенсацій окремим категоріям населення.

З метою забезпечення відповідності положень місцевих НПА чинному законодавству щодо внутрішньо переміщених осіб внести відповідні зміни, зокрема в частині термінології.

З метою посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб переглянути зміст чинних місцевих цільових програм і передбачити відповідні заходи, спрямовані на підтримку ВПО.

Забезпечити оприлюднення місцевих нормативно-правових актів на офіційних вебсайтах органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Повністю презентацію дослідження можна переглянути за лінком:

https://yednanniazaradydii.org.ua/materials/doslidzhennia-lokalnykh-polityk-i-prohram-iak-vpo-dolucheni-do-zhyttia-hromad/

У кінці заходу відбулось жваве обговорення результатів дослідження.

Зокрема, представники Департаменту соціального захисту ОДА наголосили на успішних досягненнях у роботі з ВПО на Черкащині, у тому числі підкреслили вагомість прийняття на сесії обласної ради комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб. Соціальний супровід, медичне і освітнє забезпечення, сприяння в релокації бізнесу та працевлаштуванні, співпраця з міжнародними організаціями – це якщо коротко про її ключові напрями.

Це питання на постійному контролі перебуває особисто у голови Черкаської ОВА Ігоря Табурця, а курує цей напрям роботи його перший заступник, пані Наталія Кравченко. Нагадаємо, що нещодавно в області затвердили план роботи центру підтримки цивільного населення.

  • Підтримка ВПО, супровід ветеранів та членів їхніх родин, дітей, багатодітних родин та сиріт, реагування на надзвичайні ситуації, а також робота зі збереження ментального здоров’я. План роботи на 2023 рік за цими напрямками затвердили для координаційного центру підтримки цивільного населення при ОДА.

Центр розпочав свою роботу наприкінці червня цього року. Натепер за кожним напрямом його роботи підготували відповідний план заходів, який будуть втілювати до кінця цього року.

Аналогічні центри уже створені майже в усіх територіальних громадах Черкащини, – наголосила перша заступниця очільника області Наталія Кравченко. – Ми вже запланували провести очні зустрічі з керівниками цих центрів на місцях, аби провести аудит тих послуг та заходів, які надають та потребують в громадах. Це допоможе з’ясувати, за якими напрямками нам треба посилилитися.

Нагадаємо, Центр підтримки цивільного населення при ОДА покликаний насамперед відточкувати роботу з підтримки людей, які потребують допомоги. Це – перш за все ветерани,внутрішньо переміщені особи,  їхні родини та сім’ї загиблих, діти та молодь. Також на засідання центру порушили питання підготовки Черкащини до опалювального сезону. Зокрема потреб місць компактного проживання вимушених переселенців та домогосподарств, де мешкають ВПО у генераторах, паливі, дровах чи вугіллі.

Нині в області на обліку перебуває понад 100 тисяч осіб, які вимушено полишили свої домівки та оселилися на Черкащині. З них більше 2,5 тисяч проживають у 59 місцях компактного проживання. Також для прийому ВПО в області підготовлені понад 2,2 тисячі ліжкомісць.

Від медійників слово мала директорка інформаційного агентства «Нова доба» Тетяна Очеретяна, яка подякувала організаторам за запрошення і таке важливе дослідження, а також відзначила важливу взаємодію органів влади, міжнародних структур та медіа у роботі з внутрішньо переміщеними особами, акцентуючи увагу на тому, що лише в єдності – запорука успіху.

  • Велика подяка організаторам заходу за ту інформацію, яку вони оприлюднили, і всім дотичним до роботи з ВПО за те, що медійникам вдається знаходити з їхньою допомогою успішні історії переселенців і показувати приклад, як у ці важкі часи люди починають усе спочатку, знаходять себе в новому місці. Дуже важливо показувати громадам, що ВПО – це не тягар, а потенціал, ресурс і, можливо, навіть нове дихання. Тож заради такої мети працювали, працюємо і будемо працювати разом із структурами, організаціями та об’єднаннями, які займаються проблематикою внутрішньо переміщених осіб, – відзначила Тетяна Очеретяна.

Насамкінець заходу регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» Лариса Ходаковська ще раз наголосила про основні аспекти діяльності «Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», як у рамках цієї програми, так і заголом у нинішній час в Україні, та зокрема, на Черкащині.

—  Цей проєкт, що реалізований міжнародною організацією IREX разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США та конкретно це дослідження я переконана, що стане ґрунтом для подальших кроків, рішень та заходів для органів місцевого самоврядування. Ми бачимо чіткі недоліки і реальні приклади позитивних досягнень. Знаємо, над чим і кому варто працювати далі. Маємо дороговказ до подальших дій! Дякую всім причетним, це дуже об’ємна і вагома робота, – підкреслила пані Лариса Володимирівна. – Черкащина завжди була, є і буде гостинною. Ми прагнемо, щоб всім ВПО в нашому регіоні було якомога комфортніше. Приємно, що у цьому прагненні та з такими ж думками працюють у взаємодії всі: і депутати різних рівнів, і владні структури, і різні громадські організації. Звісно, маємо певні прогалини, але ж знаємо, в тому числі, дякуючи і цьому дослідженню, як їх ліквідувати і куди рухатися впевнено далі.

Для довідки:

«Єднання заради дії» — це програма, яка має на меті об’єднання ВПО, членів приймаючих громад, Уряду та ЗМІ задля вирішення конфліктів на місцевому рівні, сприяння інтеграції ВПО, надати всебічну підтримку для розробки місцевих та національних планів інтеграції ВПО та стабілізації ситуації в Україні. Програма впроваджується міжнародною організацією IREX разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США. Програма реалізується в 25 громадах 15 областей України. Основною аудиторією програми є діти з-поміж ВПО віком 6-18 років, переселенці віком 30+ років, члени приймаючих громад, представники уряду та ЗМІ. Одним із основних інструментів програми є семінари та тренінги для цільової аудиторії, грантова підтримка соціальних проєктів для громад, адвокації прав та інтересів ВПО, а також обміну досвідом між активістами з різних областей. 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x