Повноваження ОТГ у сфері соціального захисту громадян роз’яснювали на Шполянщині

Повноваження ОТГ у сфері соціального захисту громадян роз’яснювали на Шполянщині

В умовах децентралізації саме на об’єднані територіальні громади покладено вирішення значної частини соціальних питань, зокрема освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо. Ці нововведення в законодавстві роз’яснював днями під час виїзної зустрічі з керівництвом Шполянської об’єднаної територіальної громади директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало, повідомляють в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації.
За його словами, новостворені територіальні громади отримали широкі повноваження, спрямовані на реалізацію безпосередньо соціальної функції, однак існує низка питань, вирішення яких сприятиме ефективному виконанню повноважень ОТГ.

Зокрема, це стосується й належного фінансування делегованих повноважень у соцсфері.
— Соціальні послуги надаються відповідно до державних стандартів, — наголосив Руслан Олександрович, — а тому для виконання власних повноважень у сфері надання соціальних послуг у структурі виконавчого комітету територіальної громади потрібно створити відповідний структурний підрозділ або ж покласти ці повноваження на фахівця із соціальної роботи. Найважливіше — максимально наблизити адмінпослуги до людини.
Один із першочергових кроків, за словами Руслана Чикала, — планування структури та штату територіальних громад для забезпечення повноважень у сфері соціального захисту населення, форми організації надання соціальних послуг та перелік пріоритетних соціальних послуг в громаді.

За словами фахівців Шполянської громади, одним із актуальних питань є навчання місцевих спеціалістів, зокрема і щодо роботи з базами даних соціального захисту. Потребує врегулювання і забезпечення послугами санаторно-курортного лікування пільговиків громади (зокрема й учасників АТО). Також в обов’язки спеціалістів об’єднаної громади буде входити й оформлення людей в інтернатні установи.
Керівництво об’єднаної громади та департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації домовилися про подальшу співпрацю, консультування та допомогу в налагодженні структури соціального захисту в новостворених громадах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x