Як отримати компенсацію за зруйноване майно: роз’яснення Черкаського правозахисного центру

Як отримати компенсацію за зруйноване майно: роз’яснення Черкаського правозахисного центру

Повномасштабне вторгнення російської федерації спричинило руйнації цивільної інфраструктури, приватних підприємств та звичайних житлових масивів, що є прямими воєнними злочинами, вчиненими країною/терористом росією. Проте ворог знищує подібні об’єкти не лише на прифронтових територіях, а й використовує різну далекобійну зброю, аби цинічно руйнувати життя українців на інших, далеких до прямого військового зіткнення областей України.

Унаслідок подібних обстрілів або ж бойових дій багато українців із різних куточків нашої країни втратили власне, нерухоме майно, через що опинилися в тяжкому становищі і часто просто не розуміють як чинити далі та де шукати справедливості.

Тому фахівці Черкаського правозахисного центру підготували короткий, проте змістовний аналітичний матеріал, який роз’ясняє види та типи компенсації за зруйноване майно.

 

Типи компенсації за зруйноване майно

Якщо житло зруйноване і не підлягає відновленню за результатами обстеження, тип потенційної компенсації буде залежати від типу житла.

 

Житловий сертифікат

На нього можуть претендувати власники як квартир, так і приватних будинків. Житловий сертифікат – це документ, що підтверджує гарантії держави забезпечити фінансування придбання житла на суму, що зазначена у ньому. Використати його може лише власник або його спадкоємець протягом 5 років з дня видачі.

 

Грошова компенсація

Власники приватних будинків матимуть право на отримання грошової компенсації лише для будівництва нового будинку – як альтернативі житловому сертифікату. Строк використання коштів компенсації становить 3 роки з моменту їх нарахування.

 

Подати заяву на компенсацію можна:

через застосунок «Дія» в електронній формі,

через ЦНАП, нотаріуса чи орган соціального захисту у паперовій формі.

 

Зверніть увагу!

Подавати заяву не обов’язково за місцем реєстрації або розташування знищеного об’єкта. Підійде будь-який ЦНАП, нотаріус чи орган соціального захисту. Заява реєструється автоматично у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна з присвоєнням реєстраційного номера.

Заява щодо кожного знищеного об’єкта подається окремо.

 

Черкаський правозахисний центр надає кваліфіковану, правову допомогу для вразливих груп населення на безоплатній основі. Отримати таку допомогу або консультацію з вище перерахованої інформації зможете за адресою: бульвар Шевченка 183 в офісі 23 або за телефоном: 0675225710.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x