Володимир Папач: Рівень охоплення плановими щепленнями на Черкащині є недостатнім

Володимир Папач: Рівень охоплення плановими щепленнями на Черкащині є недостатнім

Із 24 по 30 квітня триває Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – нагадати про важливість використання вакцин для захисту людей від інфекційних хвороб. Ця теза особливо актуальна в умовах війни, яку розпочала рф проти нашої держави. Адже через масову міграцію населення, подекуди відсутність доступу до питної води, базових умов гігієни та медичних послуг ризики поширення інфекційних хвороб суттєво зростають. Про це розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач, інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

У 2022 році, порівняно з попереднім роком, охоплення щепленнями в Україні проти всіх вакцинокерованих інфекцій, передбачене календарем щеплень, суттєво знизилося. Тому в 2023 році в державі було вжито низку заходів, аби виправити ситуацію.

«Зокрема, значний прогрес досягнуто у щепленнях від кору, паротиту і краснухи – вакциновано 92,4 % однорічок та 87,3 % шестирічок. Це результат проведеної кампанії, що надолужувала пропущені щеплення (catch-up кампанія), яку ми проводили та широко висвітлювали і в нашій області», – зазначив Володимир Папач.

Проте показники охоплення плановими щепленнями в 2023 році по жодній із вакцинокерованих інфекцій не досягли 95 %, необхідних для забезпечення колективного імунітету. І це є головною загрозою зростання ризиків ускладнення епідситуації з вакцинокерованих інфекцій. Зокрема, в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк – впродовж перших 2-х місяців поточного року зареєстровано 515 випадків захворювань, тоді як за аналогічний період минулого року – лише 27.

Черкаська область у достатній кількості забезпечена всіма вакцинами, необхідними для проведення профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, а також від коронавірусної інфекції. Усі вакцини якісні, безпечні і безкоштовні. У нас в області працюють 88 пунктів щеплення, проводять роботу мобільні бригади, активно працюють 2 вакцинобуси Черкаського обласного ЦКПХ.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x