Ярослав Березань: «Один донор може врятувати життя не одного пацієнта»

Ярослав Березань: «Один донор може врятувати життя не одного пацієнта»

Потреба в донорській крові є завжди, а особливо нині, у період повномасштабної війни, коли маємо багато захисників, захисниць та цивільних після поранень. Також донорської крові потребують онкохворі, жінки після складних пологів та постраждалі в автокатастрофах. Медики наголошують, що кров одного донора може врятувати не одне життя, і закликають усіх охочих приходити й здавати кров.

Про те, як працює Черкаська обласна станція переливання крові зараз, розповів її керівник Ярослав Березань. Також він поділився планами на майбутнє та нагадав, де черкащани можуть здати кров.

− Пане Ярославе, розкажіть, яка ситуація із донорством на Черкащині? Наскільки зросла потреба після початку повномасштабного вторгнення?

− У перші дні й тижні повномасштабного вторгнення люди самостійно, навіть без заклику ставали в чергу в пунктах переливання крові. Та зараз кількість донорів зменшилась. Тож дуже часто лікарні публікують заклики приходити й здавати кров. Треба зрозуміти, що потреба в донорській крові є завжди, особливо зараз, коли багато поранених, багато операцій і планових, і термінових. Кров не можна нічим замінити. Тож нагадую, що один донор може врятувати життя не одного пацієнта.

− Що, на вашу думку, треба змінити, щоб донорство активніше розвивалося в нашій області?

− Я вважаю, що культура донорства вже достатньо розвинена. Але все одно здебільшого кров здають кадрові донори, ті, хто робить це завжди, коли є потреба. Донор – це не просто людина, яка має необхідну групу крові, це людина яка свідомо може підготуватись до здачі крові, приділяти цьому час, дотримуватися дієти, вести здоровий спосіб життя.

− Як відбувається співпраця між Черкаською обласною станцією переливання крові та медзакладами області?

− Сьогодні станція переливання крові лише обстежує донорів, які здали кров в медичних закладах області. У планах є відновити й прийом донорів. Ми готуємось до цього.

− Яким чином, на вашу думку, можна заохочувати донорів?

− Після змін у законодавстві прибрали фінансове заохочення донорів, тобто донорство зараз безоплатне. Це принципи і правила, що існують у Європейському Союзі. На мою думку, донор має сам чітко розуміти, що його кров врятує людину, можливо й не одну, чи хоча б допоможе комусь із пацієнтів. Це і є найбільша мотивація. Адже нічого ціннішого за врятоване життя бути не може, я в цьому переконаний.

− Яка дорожня карта черкаського донора?

− Карта проста і водночас складна. Поясню, чому так. Треба мати час на донацію, витримати дієту напередодні. Здача крові починається із візиту до лікарні, де є пункт переливання, далі – аналіз, обстеження в лікаря, і сама донація. Обов’язково потрібно приходити з гарним настроєм, бажанням допомогти й документи обов’язково взяти з собою.

− Хто найбільше зараз потребує крові та її компонентів?

− Найбільший запит на кров є від військових та ургентних пацієнтів, але він специфічний. Треба мати завжди запаси, щоб не працювати в авральному режимі. Ніхто не може спрогнозувати, що трапитися через хвилину, яка буде потреба, скільки може знадобитись крові. Тому треба зберігати запаси всіх груп крові та резусів і не допускати, щоб вона зіпсувалась.

− Які плани на найближче майбутнє? Чи будуть якісь зміни, нововведення?

− У нас у планах, як я вже казав, є відновлення повноцінної роботи із забору, переробки та зберігання крові. У масштабах країни вносяться зміни в законодавство щодо підвищення якості роботи із компонентами крові, раціональне використання, захист здоров’я як пацієнта, так і донора.

− Нагадайте, де в Черкаській області можна здати кров?

− У нашій області діє 21 відділення переливання крові:

КНП «Ватутінська міська лікарня ВМР»

КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги»

КНП Смілянська міська лікарня

КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня» Чорнобаївської селищної ради

КНП «Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Звенигородської міської ради Звенигородського району Черкаської області

КНП «Кам’янська багатопрофільна лікарня» Кам’янської міської ради

КНП «Корсунь-Шевченківська багатопрофільна лікарня» Корсунь-Шевченківської міської ради

КНП «Маньківська багатопрофільна лікарня» Маньківської селищної ради Черкаської області

КНП «Тальнівська багатопрофільна лікарня» Тальнівської міської ради

КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня» Христинівської міської ради

КНП «Городищенське медичне об’єднання» Городищенської міської ради

КНП «Катеринопільська ЦРЛ»

КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради»

КНП «Золотоніська багатопрофільна лікарня» Золотоніської міської ради

КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради

КНП «Жашківська ЦРЛ»

КНП «Смілянська багатопрофільна лікарня ім.Софії Бобринської»

КНП «Лікарня імені братів М.С. і О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради

КНП «Монастирищенська ЦРЛ»

КНП «Лисянська територіальна лікарня»

КНП «Уманська ЦРЛ»

КНП «Канівська багатопрофільна лікарня КМР»

Ражду перед візитом дізнатись про потребу саме вашої групи крові. Адже кров зберігається 21 день, а наступний раз можна здати її не раніше, ніж через 2 місяці. Тому краще здавати тоді, коли про це просять лікарі.

 

Перелік закладів, де можна здати кров, шукайте за лінком 

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x