На допомогу мамі першокласника: розвиваємо дрібну моторику рук, не відриваючись від кухонних справ

На допомогу мамі першокласника: розвиваємо дрібну моторику рук, не відриваючись від кухонних справ

Дрібна моторика рук тісно пов’язана з розвитком мови і мислення дітей. Якщо вона погано розвинена, дитині важко не лише вчитися писати, а й читати, запам’ятовувати новий матеріал і, взагалі, мислити. Розвивати дрібну моторику не настільки складно, як це може здатися. Для цього в пригоді стануть звичайні речі, які можна знайти, наприклад, на кухні. Крім усього, такі заняття мама зможе виконувати з дитиною, не відриваючись від приготування їжі.

✓ Насипте на велику пласку тарілку 2–3 види круп. Дитина перебирає, торкається їх, порівнює, а ви розповідаєте, звідки вони беруться і як їх можна використати.
✓ Покрийте тонким шаром пластиліну лист (картон, пластик). Насипте малюкові в різні тарілки гречку, рис, горох і покажіть, як можна викладати візерунки, вдавлюючи продукти в пластилін.
✓ Зсипте разом 2–3 сорти родзинок, горіхів, різних за кольором, формою і смаком. Нехай дитина їх розбирає.
✓ Візміть різні баночки і кришечки до них. Дитина повинна підібрати кришечки до баночок. Це можуть бути невеликі пластикові пляшечки, баночки для дитячого харчування тощо.
✓ На тарілку налийте трохи соку від ягід. Дайте дитині кілька шматочків цукру-рафінаду. Нехай вона по черзі опускає шматочки в сік і спостерігає за тим, як сік піднімається вгору і зафарбовує цукор.
✓ Поставте перед дитиною 2 чашки. В одну насипте крупу, а іншу залиште порожньою. Покажіть дитині, як набрати ложкою крупу в одній чашці й пересипати в іншу. Коли крупи в одній чашці залишиться мало, покажіть, як потрібно нахилити чашку, щоб зібрати всю крупу.
✓ Дайте малюкові формочки для льоду, піпетку і воду. Щоб було цікавіше, воду можна підфарбувати соком. Нехай дитина набирає рідину в піпетку і переливає її в формочки. Гра сприяє не лише розвитку дрібної моторики, а й концентраії уваги.
✓ Насипте на пласку тарілку або тацю манку чи іншу крупу. Нехай дитина малює пальчиком по крупі, залишаючи різні фігури. Покажіть дитині, як малювати найпростіші геометричні фігури, тваринок, предмети тощо.
✓ Коли дитина добре справлятиметься з попереднім завданням, ускладніть його. Наприклад, можна засипати білі доріжки від пальчиків крупою іншого кольору. Для цього навчіть малюка руху пальців, за допомогою якого ми солимо їжу.
✓ Дайте дитині шматочок тіста. Запропонуйте виліпити з нього фігурки тварин, предметів, казкових істот.
✓ Дайте дитні пустотілі макарони і довгий шнурок чи товсту нитку. Запропонуйте зробити намисто.
✓ Добре сприяють розвитку дрібної моторики обведення контурів, зафарбовування і малювання. Дайте дитині альбом і запропонуйте виконати всі ці вправи.
✓ Вирізання ножицями фігурок по контуру теж допомагає розвитку. Купіть чи передплатіть кілька дитячих журналів або пожертвуйте старими зачитаними книжечками для того, щоб вирізати з них фігурки людей, тварин, предметів і виготовити аплікацію або міні-альбом.
✓ Діти не даремно люблять гратися в піску. Також ліпити можна з глини, пластиліну, солоного і солодкого тіста, снігу.
✓ Осінь – прекрасна пора для виготовлення різноманітних поробок із природних матеріалів. Скористайтеся нею. Виготовляйте не тільки ті речі, які задають на уроках праці, а й власні витвори. Створіть у домі невеличку виставку, якою дитина зможе пишатися.
✓ Не поспішайте допомагати дитині застібати-розстібати гудзики, розв’язувати шнурки, розстібати застібки. Вправи з цими речами також сприяють розвитку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x