Міфи про пероральну контрацепцію

Міфи про пероральну контрацепцію

Пероральні контрацептиви — препарати, що у своєму складі мають аналоги жіночих гормонів, та використовуються з метою контрацепції (попередження вагітності). Наразі доступні комбіновані оральні контрацептиви, наприклад Джаз та «мініпілі». ОК мають високий рівень захисту (99%) від настання вагітності, за умови регулярного та правильного приймання. Проте цей варіант жіночої контрацепції оповитий великою кількістю міфів, тому розглянемо деякі з них.

 

Від оральних контрацептивів гладшають

 

Раніше КОК (комбіновані оральні контрацептиви) дійсно мали велику дозу гормонів, яка призводила до зайвої ваги. Однак сьогодні це питання практично вирішене, сучасні таблетки містять незначну дозу естрогену і не затримують рідину в організмі жінки. Якщо подібні проблеми виникають, то найчастіше вони викликані особистою непереносністю препарату або іншими захворюваннями в організмі жінки.

 

КОК треба пити з перервами, щоб дати яєчникам відпочити

 

Жодних обґрунтувань припиняти приймання комбінованих оральних контрацептивів, щоб організм відновився, немає. Тим паче як тільки жінка перестає пити протизаплідні пігулки, їхня дія припиняється. Тоді значно зростає ризик завагітніти, тому необхідно застосовувати інші методи контрацепції.

Протизаплідні таблетки допомагають позбутися акне

 

У підлітковому віці складне акне можна полегшити за допомогою оральних контрацептивів, оскільки вони знижують рівень тестостерону. Завдяки відновленню балансу гормонів стан шкіри покращується. Проте самі ОК не є ліками. ОК — лише засіб для контрацепції, що має такі позитивні ефекти. Тому не варто лікувати акне чи гормональні розлади оральними контрацептивами, для цього необхідно призначати препарати, що прописані уніфікованими протоколами лікування.

 

КОК сильно збільшують ризик розвитку раку

 

КОК вважаються безпечними і навіть захищають від кількох видів раку. Наприклад, клінічні дослідження відмічають, що оральні контрацептиви знижують ризики раку яєчників та ендометрію. Також вони зменшують ризики розвитку:

доброякісних новоутворень молочної залози;

міоми матки;

функціональної кісти яєчників.

 

КОК знижує лібідо

 

Подібна реакція можлива, однак, її поява виникає досить рідко. Зниження лібідо можливе також в перші місяці приймання протизаплідних таблеток, оскільки відбувається адаптація організму. Дослідження показують, що подібний метод контрацепції сприяє підвищенню потреб жінок в інтимній  близькості.

Тому можна зазначити, що оральні контрацептиви є ефективними та мають досить низький відсоток побічних ефектів. Їх не варто боятися, оскільки приймання ОК покращує якість життя та стосунків. Лише треба правильно обрати препарат, а придбати його можна в аптеці АНЦ. Перед цим необхідно проконсультуватися з гінекологом.

 

*партнерський матеріал

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x