У Черкаській області з початку року зареєстрували понад 350 хворих на скарлатину

У Черкаській області з початку року зареєстрували понад 350 хворих на скарлатину

Загалом із початку 2024 року на Черкащині було зареєстровано 363 випадки скарлатини (31,4 на 100 тисяч населення). А це на 5,3 % перевищує минулорічний показник, повідомляють у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Переважна більшість захворілих – це діти до 17 років (98,8 %). А найбільш вразливою категорією, як і в минулі роки, є вікова група 5−9 років (60%), зокрема діти, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Поодинокі випадки скарлатини реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, у різних групах та класах, що є характерним серед захворювань, які щороку фіксуються на території області. У закладах освіти, де є випадки цієї недуги, проводяться посилені протиепідемічні заходи.

Динаміка захворювання вказує на нормальну санітарно-епідеміологічну ситуацію в області, оскільки для скарлатини властива виражена сезонність. Максимальна кількість захворілих спостерігається в осінньо-зимовий період.

Довідково. Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, що викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А, що проявляється ураженням ротоглотки, дрібноточковою висипкою, загальною інтоксикацією та можливим виникненням інфекційно-запальних ускладнень.

Джерелом інфекції є людина, хвора на скарлатину, ангіну або інший респіраторний стрептококоз, а також бактеріоносій.

Скарлатина, як і більшість вірусів, передається повітряно-крапельним шляхом. Симптоми захворювання проявляються у вигляді ангіни, біло-жовтого нальоту на мигдаликах. На язику з’являється біле нашарування, але після 2−3 днів починає очищатися з кінчика і через декілька днів стає яскраво-червоним. Характерним для захворювання є висип, що з’являється в нижній частині живота, паховій зоні, на сідницях, внутрішніх поверхнях кінцівок.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x