«Мій Маріуполь. Щасливі миті крізь об’єктив»: у Черкаському художньому музеї відкрили виставку-спогад

«Мій Маріуполь. Щасливі миті крізь об’єктив»: у Черкаському художньому музеї відкрили виставку-спогад

11 квітня у Черкаському художньому музеї відбулась презентація одразу двох проєктів: фіджитал-мапи проєкту «MARIUPOL.ME», виставки-спогаду «Мій Маріуполь. Щасливі миті крізь об’єктив» та презентація. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Черкаського художнього музею.

Мапа «Mariupol.Me» − це сучасне рішення, яке покликане об’єднати ініціативи віртуального світу про Маріуполь на одній платформі та створити комплексний фіджитал-проєкт, який водночас знаходиться в фізичному та віртуальному вимірах. Мапа максимально реалістично відтворює урбаністичну структуру міста, тому глядач має змогу «мандрувати» містом Марії.

У виставковому просторі проєкт «Mariupol.Me» представлений у вигляді масштабної дерев’яної мапи Маріуполя, щомає позначки QR-коди. Кожен лінк − це сайт, відео, фотоархів, книга або інша цифрова ініціатива, що присвячена маріупольському спадку. Сьогодні сайт проєкту налічує понад 50 цифрових продуктів про місто, сайт проєкту постійно доповнюється.

Кожен охочий також може розповісти про проєкти, які варто додати на мапу. Для цього треба заповнити форму зворотного зв’язку на сайті: https://www.mariupol.me/

Одночасно з презентацією проєкту «Mariupol.Me» відкрилася виставка маріупольських фотографів «Мій Маріуполь. Щасливі миті крізь об’єктив».

Черкаський художній музей презентує виставку з 28 світлин. Фотографії були зроблені маріупольськими фотомайстрами до 24 лютого 2022 року та розповідають про часи, коли місто жило мирним та щасливим життям. Проєкт об’єднав десять однодумців фотографів. Колись їх єднала Маріупольська школа фотографії під керівництвом Дмитра Чичери, а сьогодні вони об’єднані спільним горем та болем за зруйноване місто.

Мета виставки − показати, яким чудовим та квітучим був український Маріуполь до повномасштабного вторгнення. Та саме фотографія надає можливість зберігати пам’ять про події, які вже не можна відтворити.

Цей проєкт про місто, про людей, їхні емоції, характери та красу. Кожна робота дає можливість показати власний, особливий погляд фотографа на ті чи інші речі, а глядач має унікальну можливість поринути у віртуальну подорож щасливим Маріуполем. Познайомитись із його пам’ятками, пройтись разом із жителями азовським узбережжям центрального пляжу, піднятись через міський сад до драмтеатру, покружляти біля фонтану й піти під захід сонця до «Тисячки», під час прогулянки побачити маяк міста − Вежу, що є історичним символом міста. На підході до площі Свободи побачити один із найбільших муралів у місті − мурал «Мілана», який є символом хоробрості, сили та любові до життя.

Ворог знищив домівки, вирвав жителів із корінням з рідного українського Маріуполя, але бажання жити і боротися він не вкраде.

Представлені пам’ятні фотографії та спогади про мирний Маріуполь назавжди залишаться в серцях українців.

Фотографи, автори світлин про Маріуполь: Ольга Кривошеєва, Аня Пелих, Ольга Золотухіна-Шамлі, Любов Калашнікова-Валеєва, Олена Козаєва, Олена Калініна, Роман Гаркуша, Сергій Бургу, Артем Березнев, Людмила Онищенко.

 

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x