У «Черкасиобленерго» розповіли, коли можливі відключення світла

У «Черкасиобленерго» розповіли, коли можливі відключення світла

Для стабілізації роботи енергосистеми України після ворожих ракетно-дронових атак у ПАТ «Черкасиобленерго» як оператора системи розподілу згідно з нормативно-правовими актами, розроблені та погоджені з НЕК «Укренерго» та Черкаською ОВА графіки обмеження та графіки відключення електроенергії.

ПАТ «Черкасиобленерго» наголошує, що наразі графіки погодинних відключень у місті Черкаси та Черкаській області для населення не застосовуються, інформація надається лише для роз’яснення та ознайомлення.

Мета застосування графіків відключень та обмежень – запобігання порушення режиму роботи енергосистеми внаслідок дефіциту потужності, зумовленої порушенням режимів роботи генеруючих станцій України, зниженням напруги в контрольних точках енергосистеми до аварійного рівня.

До графіків обмежень потужності (ГОП) та до графіків обмеження споживання електроенергії (ГОЕ) залучаються лише непобутові споживачі з приєднаною потужністю 500 кВт і більше незалежно від їхньої категорійності з надійності електропостачання та форм власності. Відключення побутових споживачів у таких випадках не здійснюється.
Непобутові споживачі, що задіяні до обмежень, самостійно знижують своє навантаження відповідно до доведених обсягів. Вказівка на застосування ГОП доводиться структурними підрозділами оператора системи передачі (НЕК «Укренерго») не пізніше ніж за одну годину до початку часу застосування.

Графіки відключень поділяються на: спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ), графіки аварійних відключень (ГАВ) та графіки погодинних відключень (ГПВ).

СГАВ, ГАВ, ГПВ застосовуються за оперативною командою Регіонального диспетчерського центру Центрального регіону (НЕК «Укренерго).

СГАВ застосовується у випадках, коли необхідно дуже швидко й у великих обсягах знизити навантаження, що споживається з об’єднаної енергосистеми України. При застосуванні СГАВ відключення споживачів здійснюється з центрів живлення, незалежно від категорійності з надійності електропостачання споживачів, при цьому час на застосування СГАВ при отриманні відповідної команди від персоналу НЕК Укренерго становить 3−5 хвилин.

Важливо наголосити, що при отриманні команди від персоналу НЕК Укренерго, час на застосування ГАВ становить до 15 хвилин. При застосуванні ГАВ здійснюється відключення як юридичних, так і побутових споживачів. Спрогнозувати момент, коли виникне необхідність застосувати СГАВ, ГАВ, неможливо.

ГПВ застосовуються у випадках, коли НЕК «Укренерго» заздалегідь встановлено, що в енергосистемі України є дефіцит генерованої потужності.

Наразі графіки погодинних відключень не застосовуються, утім у разі погіршення ситуації в енергосистемі, спричиненої пошкодженням об’єктів генерації електроенергії, ГПВ можуть бути введені в дію.

Для ознайомлення споживачів на сайті Товариства є ГПВ, які мають шість черг. Переглянувши графік, споживач може дізнатися, в якій черзі він знаходиться. Ознайомитися можна у розділі Графіки/Перелік черг графіків погодинних відключень за посиланням https://www.cherkasyoblenergo.com/static/perelik-gpv.

У разі отримання відповідної команди від НЕК «Укренерго» ПАТ «Черкасиобленерго» буде інформувати споживачів через власний веб-сайт та інші інформаційні ресурси про час початку ГПВ, тривалість застосування черг ГПВ, терміни перерви постачання електроенергії.

«Із огляду на складну ситуацію в об’єднаній енергосистемі країни, наполегливо просимо побутових споживачів, організації та відомства, підприємства зменшити споживання електроенергії, раціонально використовувати енергоємні прилади, особливо в пікові години: вранці з 7:00 до 10:00 і ввечері з 18:00 до 22:00», − йдеться у повідомленні від ПАТ «Черкасиобленерго».

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x